ЕЛЕМЕНТИ СТРАТЕГІЇ МАРКЕТИНГУ РОЗШИРЕННЯ МАСШТАБІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ - Керод, Т. Р. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У дослідженні актуалізовано проблематику нарощення обсягів зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств, їх виходу та експансії на зовнішніх глобалізованих ринках. Акцентовано та аргументовано на тому, що розширення масштабів економічної діяльності підприємств на глобальних ринках потребує активного застосування маркетингових інструментів, які мають впроваджуватися у чітко визначеній послідовності та орієнтуватися на досягнення конкретних цілей і завдань. Доведено, що такий підхід може реалізуватися на основі сучасної комплексної стратегії маркетингу. Метою статті є визначення окремих елементів стратегії маркетингу розширення масштабів зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств на зовнішніх глобальних ринках. Констатовано, що збільшення обсягів зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств на глобальних ринках має бути процесом ретельно спланованим та стратегічно вивіреним, потребує стратегічного планування експансії продукції (послуг) вітчизняних підприємств на зовнішні ринки на основі відповідної маркетингової стратегії. Показано, що стратегія маркетингу розширення масштабів зовнішньоекономічної діяльності підприємства на зовнішніх ринках є документом, впровадження положень якого дозволить досягти генеральної мети стратегії – просування продукції (послуг) підприємства на глобальні ринки, забезпечення її реалізації, закріплення на ринках, а також здобуття високого рівня лояльності цільових покупців та споживачів. Визначено, що базовими елементами маркетингової стратегії нарощення обсягів зовнішньоекономічної діяльності підприємства на зовнішніх ринках є елементи маркетингового комплексу, а також функціональні елементи управління формуванням і реалізацією стратегії. Розроблено методику діагностики стратегії маркетингу нарощення обсягів зовнішньоекономічної діяльності підприємства, яка передбачає поетапну перевірку стратегії у межах матриці: «Якість стратегії – Реалізація стратегії».