ГРАНТОВІ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ДЛЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Кобеля-Звір, М. Я. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті досліджено можливості грантових програм Європейського Союзу, які є доступними для України, а саме: Horizon Europe, Creative Europe, Erasmus+, Digital Europe Programme, EU4Health Programme, Programme for the Environment and Climate Action, Single Market Programme, Connecting Europe Facility, Union Civil Protection Mechanism та Euratom Research and Training Programme. Ці програми актуалізовані для України задля виконання завдань на шляху до членства в ЄС, як на державному, так і на регіональному та місцевому рівнях. У дослідженні детально продемонстровано специфіку та пріоритети цих програм та окремих їх компонентів. Акцентовано на тому, що в межах них пропонується значна грантова підтримка для представників влади, місцевого самоврядування, громадського сектору та бізнесу на проекти, що стосуються цифрової трансформації, запровадження новітніх технологій та зменшення шкідливих викидів СО2, підвищення якості повітря та води, встановлення нових правил із використання мінеральних добрив, просування до так званої «циркулярної» поновлювальної економіки, активного розвитку торгівлі та інвестицій та зміцнення відносин із ключовими партнерами в ЄС, вдосконалення сфери освіти, зміцнення системи охорони здоров’я тощо. Зроблено наголос: брати участь у конкурсах цих програм представники з України можуть на таких самих умовах, як і апліканти з інших країн, що є асоційованими в цих програмах. Окреслено: зважаючи на стан війни та процес перемовин про набуття членства в ЄС, Європейська комісія актуалізувала для України новий спеціальний фінансовий механізм для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації - Ukraine Facility, який повинен забезпечити узгоджену та передбачувану підтримку на 2024-2027 роки в розмірі до 50 млрд євро. За результатами дослідження запропоновано низку рекомендацій українським підприємствам/установам/організаціям, які планують брати участь у відборі проектних пропозицій. Дотримання цих рекомендацій сприятиме якісній підготовці до участі у конкурсах, а також розробці конкурентоспроможних таких пропозицій.