ЗАСТОСУВАННЯ ДОСВІДУ ІНОЗЕМНИХ КРАЇН В СИСТЕМІ ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Половинко, Б. С. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті проаналізовано науково-обґрунтовані принципи та підходи різних економічних течій на роль, необхідність та межі державного втручання в економіку в контексті формування фінансово-бюджетних відносин як інструменту розвитку регіону. На основі проведеного аналізу систематизовано підходи до ролі держави у формуванні фінансово-бюджетного регулювання розвитку регіону в контексті еволюції поглядів відомих економічних шкіл. Наголошено на особливостях впливу кожної з розглянутих концепцій на поточну економічну політику країн для стимулювання розвитку регіонів, що визначається широким спектром застосування фінансово-бюджетних інструментів, що включають в себе розвиток соціального середовища регіону, спрямування бюджетних коштів на підтримку інфраструктурних проектів у регіонах, встановлення податкових пільг для місцевих підприємств, а також розробку спеціальних програм інвестування в розвиток малих та середніх підприємств. Доведено, що поточна фінансово-економічна криза негативно впливає на всі аспекти суспільного життя, такі як: соціально-економічна стабільність, рівень безробіття, економічне зростання, інфляція, фінансова стабільність, довіра до банківської системи та загальний рівень життя громадян, потребує застосування неординарних підходів до подолання її наслідків. Наголошено, що застосування досвіду іноземних країн безумовно сприятиме активізації фінансово-економічної активності процесів розвитку регіону на принципах забезпечення соціальної стабільності, безпеки середовища проживання та підвищення рівня життя населення регіону. Стратегічні орієнтири економічного відновлення та соціального розвитку регіону можуть бути досягнуті шляхом використання цілого арсеналу фінансово-бюджетних інструментів та засобів, спрямованих на формування регіональної інфраструктури, підтримки підприємницької активності, впровадження соціальних програм підтримки та розвитку людського потенціалу, збільшення інвестицій в інновації та освіту, стимулювання інвестицій і економічного відновлення регіонів країни.