НЕДЕРЖАВНІ ПЕНСІЙНІ ФОНДИ В СИСТЕМІ НЕБАНКІВСЬКОГО ІНСТИТУЦІЙНОГО ІНВЕСТУВАННЯ - Черкасова, С. В.; Купрін, М. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті досліджені роль та значення діяльності недержавних пенсійних фондів як інституційних інвесторів. Зазначено, що обсяг нагромаджених активів цих інститутів залишається надзвичайно малим, мізерним є й показник співвідношення їх величини до ВВП країни. Наголошено, що НПФ у своїй діяльності виконують дві надважливі функції, що пов’язані із забезпеченням фінансового захисту своїх учасників і постачанням на розвиток економіки довгострокових інвестиційних ресурсів. Протягом досліджуваного п’ятирічного періоду виявлена позитивна динаміка щодо зростання розмірів інвестиційних активів, пенсійних внесків, інвестиційного доходу і прибутку, приросту кількості вкладників і учасників у діяльності НПФ. Проте такі динамічні процеси не посилили вагомість досліджуваних інститутів у системі небанківського інституційного інвестування. Лідерські позиції в цій системі продовжують займати венчурні інвестиційні фонди, компанії з управління активами яких реалізують бізнес-орієнтовані та ризиковані стратегії інвестування. Проаналізовані особливості реалізації інвестиційних стратегій НПФ. Наголошено на спрощенні таких стратегій та посиленні їх безпечності останніми роками. Зроблений висновок про недостатній вплив пенсійних фондів на розвиток вітчизняного фондового ринку та зосередження їх фінансових інвестицій у державних облігаціях і на банківських депозитах. Зазначена необхідність прискореного розвитку вітчизняних НПФ шляхом пошуку ефективних форм та інструментів стимулювання їх діяльності. Чільне місце серед них можуть зайняти податкові інструменти, заходи з підвищення фінансової грамотності громадян, пропагування діяльності успішно функціонуючих фондів. Зроблений висновок про необхідність розширення складу інвестиційно привабливих фінансових інструментів для НПФ за рахунок емісії довгострокових пенсійних облігацій, спрощення процедур придбання ефективних цінних паперів на закордонних ринках, посилення гарантій захисту пенсійних активів, розміщених на банківських депозитах, з боку держави.