ФОРМУВАННЯ ПЕРЕДУМОВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ РЕГІОНУ - Кудріна, О. Ю.; Прокопенко, Д. О. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Перспективною моделлю національної економіки стає траєкторія інтелектуально-інноваційного типу розвитку підприємств. Лише врахування регіональних особливостей інноваційної діяльності, використання регіональних інноваційних ініціатив дає державі шанс для «прориву» до групи високорозвинених країн світу. Відмінною особливістю тенденцій розбудови інформаційного суспільства виступають інформація та знання, носієм і власником яких є особистість. Генерований ними інтелектуальний капітал набуває більш високого ступеня розвитку у порівнянні із традиційними формами капіталу підприємств, тому його формування, інструментарій успішного використання та розвитку в контексті активізації запровадження високих технологій постають ключовими факторами розбудови високорозвиненого суспільства, де на зміну традиційним економічним концепціям одержання максимальних вигод від використання обмежених матеріальних ресурсів формуються концепції безперервного науково-технічного, збалансованого розвитку та зростання конкурентоспроможності на основі інтелектуального капіталу. Тому інтелектуальний капітал є вирішальною умовою активізації діяльності інноваційно орієнтованих підприємств. Передумовами інноваційного розвитку підприємств на основі інтелектуального капіталу регіону є розвиток виробничої сфери через підвищення конкурентного потенціалу, безперервне підвищення кваліфікації та навчання працівників, інвестиції в науково-дослідні роботи, впровадження новітніх досягнень науки і техніки; формування майбутніх цінностей та інтересів стейкголдерів; розвиток інформаційно-комунікаційної сфери.