АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТІВ КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА УКРАЇНИ - Вовк, А. Р.; Власюк, Н. І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Податкова система визначає рівень та структуру доходів бюджету, які використовуються для фінансування громадських потреб та стимулювання економічної активності. Однак податкова система не є статичною, а змінюється під впливом різних внутрішніх та зовнішніх чинників, таких як глобалізація, інтеграція, технологічний прогрес, соціальні вимоги тощо. У статті досліджено теоретичні підходи українських та зарубіжних учених щодо взаємозв’язку рівня економічного розвитку країни та централізації частини ВВП за допомогою податкових інструментів, фіскальної ефективності прямого та непрямого оподаткування, його впливу на економічні процеси, а також окреслено окремі переваги та недоліки прямих і непрямих податків з точки зору реалізації пріоритетів соціально-економічної політики держави. Досліджено динаміку частки податкових надходжень окремих бюджетів країн ЄС (Польщі, Угорщини, Румунії) та Державного бюджету України у ВВП за 2020-2022 рр. Проведено порівняльний аналіз структури податкових надходжень бюджетів окремих країн ЄС (Польщі, Угорщини, Румунії) та Державного бюджету України в розрізі прямих (податок на прибуток) і непрямих податків (податки на товари та послуги). Дослідження зосереджується на порівнянні податкових систем, визначенні основних джерел доходів державного бюджету, а також аналізі ефективності податкового адміністрування. Важлива увага відводиться впливу податкової політики на соціально-економічний розвиток країн, а також на інтеграційні процеси в межах ЄС. Зроблено висновок, що актуальним визначення ідеального балансу між прямими та непрямими податками, який би забезпечив фіскальні потреби уряду та одночасно гарантував достатній залишок фінансових ресурсів для споживачів та бізнесу з метою задоволення їхніх споживчих та інвестиційних потреб. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення податкової системи, підвищення її прозорості та ефективності. Окрім того, аналіз надає можливість для гармонізації податкового законодавства з європейськими стандартами, що є важливим на шляху до євроінтеграції.