ФІНАНСОВА СТРАТЕГІЯ В СУЧАСНОМУ ВИМІРІ ТА ЇЇ ЕКСПЛЕЙНАРНИЙ БАЗИС - Журавльова, І. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Обґрунтована актуальність досліджень теорії фінансової стратегії в умовах глобалізації, технологічних змін, економічної нестабільності та постійно змінюваного бізнес-середовища. Проведений аналіз останніх закордонних досліджень і публікацій щодо особливостей фінансових стратегій в поточному році. Метою дослідження є узагальнення і генерування експлейнарного базису теорії фінансової стратегії сучасному вимірі з урахуванням поточних економічних і геополітичними умова. Розглянуто фінансову стратегію в онтологічному та епістемологічному аспекті. Генезис теорії фінансової стратегії представляє собою еволюцію концепцій та методів управління фінансами суб’єктів підприємництва від простих тактик до комплексних стратегій. Монографічний аналіз наукових джерел дав можливість виокремити кілька етапів розвитку теорії фінансової стратегії, кожен з яких пов’язаний з розвитком економічної думки, технологічними змінами та практичними потребами бізнесу. Експлейнарний базис фінансової стратегії включає в себе основні концепції та методи, які допомагають суб’єктам підприємництва формулювати, реалізовувати та оцінювати свою фінансову політику з метою досягнення довгострокових цілей. Визначений понятійно-категоріальний апарат теорії фінансової стратегії як одну з складових експлейнарного базису. Наведено особливості, які будуть мати елементи фінансової стратегії в залежності від галузі суб’єкта підприємництва. Розкритий теоретичний базис фінансової стратегії, що включає кілька ключових концепцій і моделей, які допомагають розуміти та розробляти стратегії в умовах мінливого бізнес-середовища. Узагальнено методичний інструментарій фінансової стратегії. Сформульовано прикладні положення фінансової стратегії у сучасному вимірі, обумовлені інфляцією і рівнем процентних ставок, цифровізацією фінансової сфери, фінансуванням кібербезпеки, необхідністю дотримуватися принципів концепції стійкого розвитку, гнучкості і адаптивності, стратегічної невизначеності.