ГРАНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНСТИТУЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЙ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Кобеля-Звір, М. Я. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті здійснено аналіз перспектив для організацій громадянського суспільства України задля реалізації заходів із розвитку їх інституційної спроможності. Проаналізовано гранти з організаційного розвитку від організації ІСАР Єднання у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства», Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», які фінансуються Агентством США з міжнародного розвитку та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги. Встановлено особливості та переваги можливостей для ОГС у межах трьох діючих грантових конкурсів. Наголошено: українські організації неприбуткового сектору, а також ініціативні групи мають право боротися за значне фінансування на заходи з організаційного розвитку загалом та зміцнення інституційної спроможності зокрема. Зроблено акцент на тому, що організації громадянського суспільства претендують на отримання різних грантів: від ІСАР «Єднання» - 1000-25 000 дол.; від Програми «Долучайся!» - до 200 000 дол.; від Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги - від 2 500 до 30 000 доларів. Окреслено: гранти спрямовуються на заходи з підвищення інституційної спроможності організацій, а саме: на заробітну плату персоналу, орендні платежі за приміщення, яке використовується для діяльності, закупівлю офісної техніки та меблів; а також на послуги з організаційного розвитку (консультація, коучинг, менторинг, наставництво, організаційний аудит, зовнішня оцінка потенціалу/рівня розвитку ОГС, тренінг, фасилітація тощо). Підсумовано: фінансування процесів організаційного розвитку та інституційної спроможності ОГС дозволяє забезпечити стабільність, ефективність та довгостроковий вплив їх діяльності на суспільство, зокрема залучення грантів міжнародних та національних донорів допомагає ОГС ставати більш стійкими до внутрішніх і зовнішніх викликів, таких як зміни в політичному середовищі, економічні труднощі, зміни в потребах громади тощо.