ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ МСФЗ (IFRS) У СВІТІ І В УКРАЇНІ - Лежненко, Л. І.; Кругла, М. М. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті в історичному контексті розглянуто становлення та впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності в міжнародну облікову систему. Визначені основні етапи їх формування та удосконалення протягом піввікового періоду їх дії. В роботі встановлені причини для створення єдиного міжнародного облікового законодавства, яким стали зростання обсягу міжнародної торгівлі та інвестицій, глобалізація економіки та створення Європейського Союзу. Функції зі стандартизації обліку було покладено на Комітет з міжнародних стандартів обліку – міжнародну організацію, створену групою професійних бухгалтерських організацій. Першочерговою метою діяльності Комітету визначено необхідність гармонізації облікових стандартів, які на той час суттєво відрізнялися між країнами, що ускладнювало порівняння фінансової звітності міжнародних компаній. В роботі розглянуто етапи розвитку, впровадження, удосконалення та адаптації міжнародних стандартів до облікових систем та вимог світової економіки. Розглянуто шлях трансформації МСБО (IAS) в МСФЗ (IFRS); конвергенцію міжнародних стандартів і американських стандартів бухгалтерського обліку; з’ясовано вплив глобалізаційних аспектів у світі на становлення, мету та статус міжнародних стандартів фінансової звітності. В статті зазначені основні напрямки розвитку нового напрямку звітності – нефінансової звітності зі сталого розвитку, та визначено нормативно-правове регулювання її складання та подання. З кінця 90х років попереднього століття Україна здійснює кроки в напрямку зближення свого облікового законодавства до міжнародних вимог. В статті визначені суб’єкти господарювання України, які згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані складати звітність за МСФЗ (IFRS), досліджено важливість застосування міжнародних стандартів для великих компаній та компаній, які налаштовані міжнародні контакти й інвестиції та визначено проблеми щодо переходу на міжнародні стандарти обліку і звітності. В статті узагальнено напрямки наукових досліджень щодо поширення МСФЗ в Україні, їх розвиток, впровадження та адаптацію в національній обліковій системі, зазначено напрямки удосконалень.