МАРКЕТИНГОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КРИЗИ - Михайлова, Є. В.; Савіна, Н. Б.; Тивончук, П. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Це дослідження спрямоване на сучасного маркетингового середовища в закладах освіти з урахуванням широкого спектру факторів, що впливають на їхню діяльність. Серед цих факторів особливу увагу приділяється економічній стабільності, соціокультурним тенденціям, швидкій зміні технологій та законодавчому регулюванню. Дослідження визначає ключові виклики, з якими стикаються освітні заклади у сучасному світі, і розглядає можливості впровадження інноваційних маркетингових стратегій для підвищення їхньої конкурентоспроможності. Дослідження також зосереджується на аналізі зовнішнього і внутрішнього маркетингового середовища закладу освіти. Зовнішнє середовище охоплює вплив економічних умов, соціокультурних трендів, технологічних інновацій та регулюючих політик, що визначають конкурентні умови та вимоги ринку. Внутрішнє середовище описує внутрішній потенціал та ресурси закладу, такі як інноваційна культура, науково-дослідний потенціал, технічна інфраструктура та ефективність управлінських процесів, що впливають на його здатність до адаптації та конкурентоспроможності. Дослідження базується на комплексному аналізі, що включає кілька методів: аналіз секційних звітів, опитування ключових учасників, вивчення наукометричних показників та огляд літератури. Такий підхід дозволяє глибше розуміти вплив зазначених факторів на стратегічні рішення та розвиток маркетингу в освітніх установах. Особлива увага приділяється інноваційним підходам у використанні цифрових технологій та соціальних медіа для залучення та утримання аудиторії. Цифрові інструменти сприяють покращенню комунікації та створюють можливості для персоналізації освітніх послуг, що підвищує задоволеність клієнтів і сприяє формуванню позитивного іміджу закладу. Аналіз показує, що ефективне використання маркетингових стратегій у закладах освіти вимагає врахування всіх зазначених факторів для успішного формування конкурентних переваг та забезпечення стійкого розвитку. Висновки пропонованого дослідження підкреслюють необхідність адаптації до змін у зовнішньому середовищі через впровадження інноваційних маркетингових підходів та підтримку внутрішнього потенціалу для підвищення конкурентоспроможності закладу освіти.