ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ - Посмітна, М. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті розглянуто питання визначення рівня незалежності центрального банку. Саме існування незалежності центрального банку будь-якої країни є необхідною передумовою стабільності банківської системи, цінової стабільності та можливості ефективної реалізації макроекономічних політик центрального банку, а також результативне досягнення встановлених цілей (у тому числі, підтримка стабільності цін, фінансова стабільність та інші). Як теоретичні дослідження, так і міжнародний практичний досвід підтверджують, що країни з більш незалежними центральними банками, як правило, мають стабільнішу національну економіку та ефективнішу антикризову політику. Встановлено, що чим більш незалежний центральний банк, тим частіше він досягає своїх цілей. Було доведено, що залежні від уряду центральні банки здійснюються більш м’яку політику при інфляційних шоках. Такі банки також більше уваги приділяють коливанням обсягів виробництва в країні, а не питанням інфляції. У даному дослідженні було проаналізовано теоретичну базу окреслення аспекту незалежності центрального банку; різні категорії, які є ключовими факторами для формування незалежності центрального банку; та проведено розрахунок рівня незалежності Національного банку України на сучасному етапі розвитку. У дослідженні надаються індекси рівня незалежності центрального банку, які були сформовані вченими-економістами протягом останніх тридцяти років. Розраховані індекси GMT та CBIE демонструють значний рівень незалежності НБУ. На основі проведеного дослідження окреслено майбутні сфери дослідження та необхідність напрацювання теоретичного підґрунтя для визначення рівня незалежності центрального банку у воєнний період. Адже переважна більшість поточних досліджень та індексів було сформовано у мирний час. Проте зі зміною ситуації в країні (введення воєнного стану), може змінюватися і алгоритм роботи центрального банку. Або ж саме деякі компоненти для розрахунку індексів незалежності центрального банку можуть бути нерелевантними. Це одна із гіпотез, яка потребує подальшого дослідження.