ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОГО ТА ОЗДОРОВЧОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Тучковська, І. І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Висвітлено основні економічні показники розвитку медичного туризму у світі, доведено необхідність розвитку галузі медичного туризму в нашій країні. Розглянуто важливість медичного туризму в умовах глобальних криз, що відбуваються в Україні та світі. Показано: дана ситуація спонукає людей переосмислити своє ставлення до медичного обслуговування і підкреслює важливість якісної медичної допомоги, що може бути забезпечена як на локальному, так і на глобальному рівні. Розглянуто потенціал медичного туризму як інструменту для підвищення якості та доступності медичних послуг. Окреслено основні чинники, що впливають на розвиток цієї галузі в умовах кризи, а також проаналізовано можливі перспективи розвитку та вдосконалення медичного туризму в надзвичайних обставинах. Визначено основні напрями розвитку медичного туризму. Досліджено головні передумови та проблеми становлення і розвитку індустрії медичного туризму в Україні. Доцільно зазначити, що багато країн світу сприяють розвитку медичного туризму через його прибутковість, позитивний вплив на платіжний баланс країни, змогу збільшити валютні надходження та доходи різних рівнів бюджету. Варто зауважити: подорожуючі, які приїжджають у країну з метою отримати медичні послуги, зазвичай є найбільш заможними та платоспроможними. Важливо розглядати, як саме медичний туризм здатен задовольняти потреби подорожніх з метою оздоровлення, сприяти їхньому поліпшеному здоров’ю та благополуччю. Зокрема, умови кризових викликів можуть впливати на регулюючі політики, що стосуються медичного та оздоровчого туризму. Важливо вивчити, які зміни в законодавстві та регулюванні можуть виникнути в даній сфері та як вони здатні вплинути на розвиток медичного та оздоровчого туризму. Україна може мати свої унікальні медичні послуги та ресурси, що привертають іноземних пацієнтів, і це потенційно стає економічним стимулом для країни. Розгляд теоретичних аспектів та перспектив розвитку медичного та оздоровчого туризму дозволяє визначити, як використовувати конкурентні переваги країни в цій сфері. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку медичного та оздоровчого туризму у світі та перспективи розвитку в Україні. Проведений аналіз показав, що медичний та оздоровчий туризм створив нову концепцію сучасного медичного та оздоровчого обслуговування та туризму. Україна має потенціал стати світовим лідером у сфері медичного в’їзного туризму завдяки високому потенціалу лікувально-оздоровчих та рекреаційних ресурсів і конкурентоспроможності за ціновими параметрами.