ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АПК - Чіков, І. А. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Стаття присвячена теоретико-методичним аспектам наукових підходів до оцінки ефективності діяльності підприємств агропромислового комплексу. Розглянуто особливості оцінки ефективності діяльності підприємств як складної соціально-економічної системи, яка піддається впливу як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. У статті розглянуто думки науковців з питань визначення поняття «ефективність економічної діяльності підприємства», на основі чого було встановлено, що існують низка підходів оцінки ефективності діяльності підприємств, які фокусуються на аналізі різних аспектів їх функціонування. Зокрема на аналізі фінансових показників, продуктивності праці та якості управлінських рішень і стратегій. На основі проведеного дослідження визначено, що методика оцінки економічної ефективності виробництва передбачає визначення співвідношення між кінцевим результатом (виробленою продукцією, послугами) та ресурсами, які були використані для його досягнення (трудовими, матеріальними, фінансовими, інформаційними). Встановлено, що найбільш поширеною є традиційна фінансова модель, яка фокусується на аналізі внутрішніх показників ефективності використання активів підприємства без врахування впливу зовнішніх факторів. Традиційна фінансова модель дозволяє керівництву оцінити фінансовий стан підприємства, здійснити прогноз щодо майбутньої прибутковості та ризиків, а також сформувати стратегії функціонування на основі отриманих даних. Сформовано систему індикаторів оцінки економічної ефективності підприємств, які дозволяють здійснити комплексний аналіз економічної діяльності суб’єктів господарювання враховуючи різноманітні аспекти їх економічної діяльності. Зокрема, процесні індикатори, що відображають ефективність функціонування внутрішніх процесів та операцій; вихідні індикатори, що відображають поточний стан та потенціал підприємства; результативні індикатори, що вимірюють рівень досягнення цілей та результати діяльності; індикатори впливу, що аналізують вплив зовнішніх факторів на фінансові показники та ефективність підприємства. У роботі здійснено порівняння підходів до оцінки економічної ефективності суб’єктів господарювання, зокрема цільового та системного. Визначено, що цільовий підхід акцентується на досягненні конкретної цілі чи показника, тоді як системний враховує комплексний взаємозв’язок і вплив різних факторів на ефективність підприємства.