СУТНІСТЬ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ЗАСОБИ УПРАВЛІННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНІСТЮ - Маркіна, І. А.; Кобченко, М. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Мета статті полягає в узагальненні сутності землекористування та надання пропозицій щодо засобів управління його ефективністю. Статтю присвячено дослідженню теоретичних основ впливу організа-ційно-економічного механізму ефективного землекористування на ефективність сільськогосподарських під- приємств. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціаль-них методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, діалектичного підходу. Розгля-нуто категорію землекористування як об’єкта права користування та діяльності. Сконцентровано увагу на недостатнє економічне та екологічне обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням, тобто невирі-шеності у засобах управління ефективністю землекористування. Оптимізація землекористування розгляда-ється як організація виробничого процесу, при якій земля використовується найбільш раціонально. Розглянуто нормативно-правову складову оптимізації землекористування. Зроблено висновок, що організаційно-економіч-ний механізм ефективного землекористування – це сукупність взаємопов’язаних інструментів і методів впливу на процеси використання земельних ресурсів та пов’язаних з цим трансформаційних процесів в господарській активності з метою забезпечення соціально-економічного зростання суспільства та розширеного відтворення природних ресурсів. У статті обґрунтовано можливість аналізу передумов, що суб’єктивно та об’єктивно при-мушують економічних агентів змінювати усталені способи роботи з земельними ресурсами та провокують ак-тивний розвиток трансформаційних процесів. Доведено, що ці причини складають проблемні та перспективні групи. Тому наступний етап дослідження пов’язаний з дослідженням передумов та перспективних тенденцій формування ефективного землекористування сільськогосподарських підприємств. Основні наукові положення статті можна використовувати у практиці сільськогосподарських підприємств.