ТОРГОВЕЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ – ВАЖЛИВА ЛАНКА АТМОСФЕРИ РОЗДРІБНОГО ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Середа, С. А. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Дослідження полягало у вивченні торговельного та технологічного обладнання закладу торгівлі в якості важливої ланки формування атмосфери роздрібного торговельного підприємства. Підвищення рівня механізації та автоматизації торговельно-технологічних процесів, особливо важких і трудомістких фізичних робіт, пов’язаних із вантаженням і розвантаженням, переміщенням вантажів, є актуальним соціальним та економічним завданням у роздрібній торгівлі, вирішення якого можливе шляхом широкого застосування сучасної торговельної техніки, машин, устаткування. Зазначено: безпосередньо придбанню товару споживачем передує якийсь комунікаційний стимул, що включає контакт із певною інформацією, її опрацювання, виникнення позитивного комунікаційного ефекту. У результаті цього відбувається усвідомлення і формування потреби, додатковий пошук інформації, придбання товару і його споживання. У такій моделі дуже важливою є атмосфера в торговельному підприємстві, від якої багато в чому залежать остаточні дії споживачів продукції. Доведено, що важливими факторами привертання уваги і, як наслідок, сприяння зростанню кількості потенційних клієнтів, є зовнішній вигляд торговельного підприємства, його вивіски, світлове і колірне оформлення. Натомість рекламна функція торговельно-оперативного процесу багато в чому залежить від того, наскільки раціонально виконано викладення товарів, яке є важливим елементом торговельної реклами. Зроблено висновок, що розширенню контингенту постійних покупців, залученню нових клієнтів, зростанню товарообігу роздрібного торговельного підприємства багато в чому сприяють зусилля в галузі комунікаційної політики, яких докладає керівництво закладу торгівлі. При цьому перевага середовищного підходу у створенні в ньому відповідної атмосфери безсумнівна, оскільки саме його використання відповідає тим процесам у торговельному підприємництві, що затребувані в суспільстві інформаційного типу, коли естетичні форми фірмового стилю несуть інформацію про підприємство всім її цільовим аудиторіям – від співробітників роздрібного торговельного підприємства до широкої громадськості, коли фірмовий стиль працює комунікатором, як в управлінні, так і в комерційній діяльності закладу торгівлі.