ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В СИСТЕМІ ОБГРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ РІШЕНЬ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ - Куцик, П. О.; Ковтун, О. І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті розглянуто можливість застосування технологій штучного інтелекту (ШІ) та штучних нейронних мереж (ШНМ) у системі обґрунтування бізнес-рішень, зокрема стратегічних, сучасною підприємницькою організацією. Представлено архітектуру механізму прийняття збалансованих за ресурсами та ризиками управлінських рішень менеджментом підприємства на основі використання великих масивів оціночної інформації, так званих «Big Data», яка описує минуле, поточне й майбутнє як внутрішнє, так і зовнішнє (як макро-, так і безпосереднє галузево-ринкове) бізнес-середовище підприємства з огляду на його потенційні переваги чи недоліки та можливості чи загрози для нього в певному бізнесі, виявлені з допомогою ШНМ як елементу ШІ. Прийняття стратегічних рішень щодо ключових питань функціонування та розвитку підприємства на перспективу в динамічному бізнес-середовищі грунтується на пошуку та оцінюванні при допомозі ШІ оптимальних комбінацій та способів (потрактованих нами як стратагем) застосування потенційних переваг підприємства для використання можливостей та уникнення загроз, які існують чи можуть виникнути в бізнес-середовищі функціонування підприємства в майбутньому, з огляду на виявлені та найбільш вірогідні стани та тенденції розвитку такого бізнес-середовища і ризики, які в ньому можуть виникнути для підприємства. Цей пошук та оцінювання, на наше переконання, може і має здійснюватися за рахунок процедур та алгоритмів і на основі критеріїв, закладених у межах і можливостях окремих нейронів ШНМ, яка матиме вигляд моделі прецептрона Ф. Розенблата. І підтвердженням допустимості цього використання ШНМ для вирішення проблем (як зокрема, так і комплексно) стратегічного управління бізнесом слугує той факт, що провідні компанії світу для досягнення успіху в бізнесі сьогодні широко впроваджують у свою систему управління інструменти, алгоритми та процедури аналітики на основі застосування ШІ та ШНМ, які дозволяють їм розробляти загальну інформаційну програму, що дає можливість: а) краще розуміти як бізнес-процеси на підприємстві, так і процеси в бізнес-середовищі підприємства; б) зосереджуватися на найбільших і найвищих пріоритетах підприємства; в) зберегти наявні можливості для успіху та методи ведення бізнесу та конкуренції (бізнес-моделі), додаючи нові, а відтак приймати оптимальні ефективні рішення та стратегії на майбутнє.