КОНЦЕПЦІЯ ТА ТИПОЛОГІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Говда, Д.О.; Данько, Т.І.; Сало, Б.І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті доведено, що інформаційні системи підприємства відіграють важливу роль у сучасному бізнес-середовищі. Вони представляють собою комплексно структуровану систему, що об’єднує в собі апаратні та програмні засоби, бази даних, методологію та процедури, спрямовані на збір, зберігання, обробку та передачу інформації в організаційній діяльності підприємства з метою підтримки управління та прийняття рішень на різних рівнях управління організації. Обгрунтовано, що інформаційні системи підприємства допомагають забезпечити інтеграцію різних функціональних областей підприємства, сприяють оптимізації процесів та підвищенню ефективності управління. Вони надають інформаційну підтримку для прийняття стратегічних та тактичних рішень, а також важливі для забезпечення інформаційної безпеки та виконання законодавчих вимог. Аргументовано вказано, що існують різні види інформаційних систем підприємства, включаючи системи управління виробництвом, системи управління взаємовідносинами з клієнтами, системи управління ресурсами підприємства, системи управління ланцюгом постачання та багато інших. Кожен тип системи має свої функції та завдання, спрямовані на поліпшення діяльності підприємства в конкретній сфері. Закцентовано увагу на тому, що, що поєднання різних видів інформаційних систем може стати предметом проблем, таких як несумісність, недостатня інтеграція та складнощі в управлінні. Для розв’язання цих проблем розроблено різні стратегії та методи інтеграції інформаційних систем. Крім того, актуальність наукових досліджень у галузі процесів формування та розвитку інформаційних систем підприємства обґрунтована необхідністю адаптації до швидкого технологічного розвитку, підвищенням конкурентоспроможності, забезпеченням безпеки даних та інформації, розвитком інновацій та міжнародною співпрацею в умовах глобалізації. Такі дослідження сприяють покращенню підприємницького середовища та розвитку сучасних інформаційних технологій. Успішна інтеграція систем вимагає дбайливого планування, ефективного управління проектами та співпраці між відділами. Ключовою є систематична перевірка та оцінка процесу інтеграції, а також гнучкість та здатність адаптуватися до змін і викликів під час цього процесу.