ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ І СТРУКТУРНІ РЕФОРМИ В ЕКОНОМІЦІ: ГАЛУЗЕВІ ТА ПІДПРИЄМНИЦЬКІ АСПЕКТИ - Лупак, Р.Л.; Стіскун, А.В.; Савка, Є.В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В Україні сформувалася низка інституціонально-правових перешкод, що не дозволяють повною мірою домогтися повноцінної модернізації національного господарства і досягнення прийнятого рівня конкурентоспроможності та економічної безпеки. У статті обґрунтовано важливість системних інституціональних змін та скоординованих і ґрунтовно спроєктованих структурних реформ в економіці України, які водночас враховують повною мірою галузеві та підприємницькі аспекти. Ідентифіковано низку інституціональних і структурних перешкод модернізації та розвитку вітчизняного галузевого комплексу, зокрема сфери торгівлі. Звернуто увагу на проблеми інституціонального і структурного характеру для вітчизняного підприємницького середовища, що сформувалися у передвоєнному періоді. Визначено вектори інституціональних змін і структурних реформ в економіці України з огляду на галузеві та підприємницькі аспекти і їх врахування під час повоєнного відновлення. Основними об’єктами інституціональної та структурної перебудови національного господарства запропоновано розглядати такі, як нормативно-правове забезпечення, програмно-методична регламентація, інтеграційні процеси, антимонопольне регулювання, механізм моніторингу та аналізу розвитку галузей, розміщення капіталу та фактори виробництва, розвиток ринкової інфраструктури, фінансово-ресурсне та інвестиційно-технологічне співробітництво, альтернативні схеми фінансування бізнес-проєктів, коопераційні форми бізнесу, модернізація виробничих та торговельних об’єктів, комерціалізація продуктових інновацій та інші – інституціональний вектор; виробництво та продаж високотехнологічних і інноваційних товарів, виробничі потужності галузей, технологічні ланцюги виробництва сировини і її переробки, споживчі цінності та консюмеризм, міжгалузевий супровід та комунікація, джерела ресурсного забезпечення, збут та просування вітчизняних товарів, асортиментна структура та товарна пропозиція, інформаційно-аналітичне забезпечення, необоротний капітал бізнесу, витрати та ефективність господарювання, інвестиційні ресурси бізнесу та інші – структурний вектор.