ДОСВІД КРАЇН ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ У РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ НА ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЯХ - Миронов, Ю.Б. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Туризм як глобальне явище здійснює значний вплив на екологію, економіку та соціальну сферу, тому для його розвитку на природоохоронних територіях необхідно враховувати принципи сталості. Західноєвропейські країни, зокрема Франція, Іспанія та Італія, мають багаторічний досвід управління туризмом на природоохоронних землях. Їхні практики охоплюють заходи збереження природного та культурного багатства, дотримання стандартів охорони довкілля та соціальної відповідальності, а також активну співпрацю з місцевими громадами. Управління природоохоронними територіями в Європі спрямоване на збереження біорізноманіття, охорону екосистем та водночас підтримку туристичної діяльності. Політика Євросоюзу враховує Конвенцію про охорону біорізноманіття, а також Європейський регламент відновлення, що встановлює цілі для відновлення деградованих екосистем до 2050 року. Для прикладу, у Франції, де природоохоронні території займають понад 20% площі країни, туризм стає важливим інструментом підтримання національних природних парків через залучення відвідувачів до процесів охорони. Важливими аспектами сталого розвитку туризму є забезпечення економічної ефективності, підвищення якості життя місцевих громад та охорона навколишнього середовища. Виклики, з якими стикаються європейські країни у сфері туризму, охоплюють нерівномірність попиту, високі екологічні витрати та необхідність збереження культурної спадщини. Для координації дій із розвитку сталого туризму на природоохоронних територіях розроблено Європейську хартію сталого туризму, а також низку макрорегіональних стратегій, що сприяють ефективному використанню природних ресурсів і збереженню культурної спадщини. Досвід західноєвропейських країн свідчить про необхідність впровадження екологічних стандартів у сфері туризму, що базуються на міжнародних стандартах та націлені на збереження природних територій. Стаття підкреслює, що в Україні важливо створити умови для розвитку сталого туризму, поєднавши економічну вигоду з екологічною відповідальністю та підтримкою місцевих громад, що сприятиме збереженню унікальних природних територій країни.