ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ПІДГОТОВКИ ТОВАРОЗНАВЦІВ-ЕКСПЕРТІВ У МИТНІЙ СПРАВІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Сапожник, Д.І.; Пелик, Л.В.; Гаврилишин, В.В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Дослідження полягало у вивченні питання щодо підготовки фахівців-товарознавців для митної сфери, професійна діяльність яких на ринку митних послуг є завжди нестандартною та багатофункціональною, а ефективність цієї діяльності безпосередньо впливає на стабільне економічне зростання країни. Показано, що окремі групи товарів зі змінюваними модифікованими властивостями, що складно піддаються автоматизації, залишаться для «ручного» доопрацювання. На цій ділянці роботи знову знадобляться людські ресурси, і насамперед експерти-товарознавці, які мають знання і досвід роботи в митній сфері. Таким чином, для підготовки фахівців митних органів в умовах впровадження цифрових технологій пріоритетними завданнями сучасної вищої освіти мають стати організація тісної співпраці з митними органами, технічне оснащення навчального процесу та створення інформаційного середовища, розробка вимог до описів фахових компетенцій, пов’язаних із цифровою митницею. Розглянуто проблемні питання ідентифікації та класифікації товарів не тільки під час імпорту товарів і вжиття заборонних заходів, заходів тарифного та нетарифного регулювання, а також під час експортних операцій, на чому робиться акцент у навчальних джерелах-рекомендаціях, де першим кроком пропонується прийняти рішення щодо класифікації товару відповідно до ТН ЗЕД. Зазначено, що розширення можливостей експортних операцій вітчизняними виробниками продукції передбачає потребу в підготовці фахівців, здатних ухвалювати рішення про класифікацію на основі ідентифікаційних ознак товару, визначених у ТН ЗЕД. Зроблено висновок, що провідним навчальним закладам у галузі митної справи необхідно скоригувати свої програми і почати підготовку товарознавців для забезпечення, зокрема, мінімізації ризиків при контролі правильності класифікації товарів за ТН ЗЕД. Працевлаштування випускників-товарознавців вбачається у функціональних відділах товарної номенклатури та походження товарів митниць, а також їх експертно-криміналістичних підрозділах. З підготовкою таких фахівців пов’язане подальше вдосконалення методології ідентифікації товарів, зокрема формування електронних ресурсів як для митних органів, так і для учасників ЗЕД.