ЗАСТОСУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОЇ КОНЦЕПЦІЇ ЗАГАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НА ПІДПРИЄМСТВАХ СФЕРИ ІНЖИНІРИНГОВИХ ПОСЛУГ - Траченко, Л. А. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті доведено, що соціально-орієнтована концепція загального управління якістю (TQM) націлена на якість, ґрунтується на участі всіх її членів (персоналу в усіх підрозділах і на всіх рівнях організаційної структури) і спрямована на досягнення довгострокового успіху шляхом задоволення потреб споживача та отримання корисного ефекту як співробітниками підприємства, так і суспільством загалом. Обгрунтовано, що впровадження концепції TQМ сприяє стабільності попиту, зростанню прибутків, отриманню конкурентних пе-реваг на ринку, однак для цього насамперед необхідно сформувати високий рівень культури, свідомості та від-повідальність власників і керівників підприємств перед суспільством. Виявлено, що концепція TQM, на відміну від міжнародних стандартів ІSО серії 9000, не обмежується жорсткими вимогами, а надає керівникам підпри-ємств широкий набір конкретних підходів та методів для виконання вимог, установлених стандартами ІSО серії 9000. Розкрито сутність принципів TQM та формування систем управління якістю в контексті вимог стандарту ISO 9001:2015. Визначено проблеми впровадження компаніями систем загального управління якістю, такі як: відсутність стратегічного планування; відсутність відповідної внутрішньофірмової культури, спря-мованої на підтримку програми TQM. Наголошено, що фірми, які впроваджують TQM, повинні зосереджувати увагу на трьох ключових областях: стратегії, керуванні процесами, акцентуванні уваги на споживачах. Резуль-тати досліджень дозволяють дійти висновку, що сучасні підходи і методи з управління якістю на підприємст-вах сфери інжинірингових послуг нерозривно пов’язані зі створенням цілісної та дієвої системи управління які-стю в контексті вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2015. Саме такий підхід є ефективним засобом за-безпечення належної якості виконання робіт (послуг), підвищення їхньої конкурентоспроможності, досягнення ключових цілей бізнесу.