ПІДПРИЄМНИЦТВО В УМОВАХ МІНЛИВОГО БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА: СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Тягунова, Н.М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглянуто сучасні виклики та нові можливості, які постають перед підприємствами в умовах стрімких змін економічного, технологічного, соціального та екологічного середовищ. Детально проаналізовано ключові фактори впливу, серед яких інновації, цифровізація бізнес-процесів, інтеграція глобальних ринків, а також трансформація споживчих уподобань і поведінки, що зумовлюють необхідність оперативного реагування підприємств. Автор наголошує на важливості адаптивності підприємств до динамічних ринкових умов, акцентуючи на розробці стратегій, здатних забезпечити стійкість та конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі. Зокрема, у роботі досліджено методи моделювання можливих сценаріїв розвитку бізнесу, впровадження гнучких бізнес-моделей та інтеграції принципів сталого розвитку в ключові аспекти операційної діяльності. Важливим напрямом визначено розвиток стратегічних партнерств, спрямованих на спільне подолання викликів та максимізацію синергетичного ефекту. Стаття акцентує увагу на необхідності балансу між короткостроковими заходами адаптації, такими як оптимізація витрат і впровадження кризового менеджменту, та довгостроковими стратегіями, що включають інвестиції у розвиток людського капіталу, впровадження інноваційних технологій і підвищення ефективності управління. Автор звертає увагу на підприємства, які завдяки стратегічному підходу до адаптації змогли не лише зберегти позиції на ринку, але й досягти зростання в умовах глобальної економічної турбулентності. Отримані висновки підкреслюють важливість впровадження інструментів антикризового управління, стратегічного планування та активної взаємодії з ключовими зацікавленими сторонами. Застосування цих підходів сприяє підвищенню адаптивності підприємств, дозволяє зберегти їх конкурентні переваги та забезпечити довгострокову стійкість. Стаття буде корисною для широкого кола науковців, фахівців у галузі підприємництва, управлінців та практиків, які прагнуть підвищити результативність своєї діяльності, зберігаючи актуальність і ефективність в умовах змінного бізнес-середовища.