ФІНТЕХ-ІННОВАЦІЇ В СИСТЕМІ РОЗБУДОВИ ВАЛЮТНОГО РИНКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - ЧередніченкоС.B. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Показано, що фінтех-інновації мають значний потенціал для покращення функціонування валютних ринків через: мінімізацію ризиків шляхом вивчення способів зниження кіберзагроз та забезпечення безпеки транзакцій; розробку регуляторних стандартів на основі формування міжнародних стандартів для регулювання фінтех-продуктів; інтеграцію з традиційними фінансами шляхом пошуку ефективних способів поєднання нових і традиційних фінансових послуг. Визначено основні фінтех-інновації валютного ринку, що впливають на валютні ринки: блокчейн та криптовалюти (децентралізовані транзакції, криптовалюти (біткоїн та інші цифрові валюти), стабільні монети (stablecoins), або валюти, прив’язані до реальних активів або фіатних грошей, цифрові платіжні системи (інструменти, такі як PayPal, Revolut та інші платформи мобільних платежів), штучний інтелект (ШІ) та машинне навчання (аналіз ринку, автоматизація трейдингу), виявлення шахрайства (смарт-контракти, роботизовані фінансові консультанти (Robo-advisors)), вплив на глобальні валютні ринки (підвищення ліквідності, прискорення транзакцій, зниження витрат, підвищення прозорості, волатильність валют через криптовалюти, демократизація валютних ринків), виклики та ризики фінтех-інновацій (регуляторні проблеми, кібербезпека, волатильність криптовалют, спекулятивні ризики), майбутні перспективи (цифрові валюти центральних банків (CBDC), подальший розвиток блокчейн-рішень інтеграція ШІ). Встановлено, що інноваційні технології валютного ринку представлені: штучним інтелектом (ШІ), блокчейном, аналітикою даних (Big Data), партнерством з FinTech компаніями. Вони спрямовані на підвищення персоналізації суб’єктів валютного ринку, задоволення їх потреб, покращення кібербезпеки:Перевагами впровадження стратегій FinTech на валютному ринку є: клієнтоорієнтованість готівкового обігу, використання віртуальних активів та цифрових грошей НБУ, підвищення ефективності управління фінансами, забезпечення прозорості, транспарентності, доступності фінансових послуг, гармонізація з національними стратегіями до 2030 року, оптимізація ресурсів.