ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНО-ТРАНСФОРМОВАНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК - Козлова, В.М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Дослідження присвячене впливу параметрів інноваційно-трансформованих управлінських рішень на економічний розвиток суб’єктів економічної діяльності. Проведено електронне опитування керівників різних ланок управління промислових підприємств Львівської та Івано-Франківської областей, із виключенням з аналізу збиткових підприємств через апріорне розуміння неефективності управлінських рішень. В якості факторів оцінювання обрано суб’єктивну оцінку щодо динаміки характеристик діджиталізації процесів прийняття рішень (використання інформації, цифрових технологій її обробки, програмного забезпечення для прогнозування), раціональності розподілу ресурсів (витрат на управлінський персонал та операційних витрат по відношенню до ефекту від реалізації рішення), врахування інтересів працівників (динаміка оплати праці, відсутність тіньових схем у трудових відносинах, дотримання умов безпечної праці), врахування інтересів стейкхолдерів (відсутність схем тіньового регулювання обов’язкових платежів, дотримання принципів сталого розвитку, врахування інтересів місцевої громади). Два фактори – динаміку рівня рентабельності витрат та динаміку загальної ефективності економічної діяльності підприємства - розраховували за даними фінансової звітності підприємств. Оцінювання проводили за шкалою Лайкерта, статистичне опрацювання здійснювали засобами системи аналізу Statistica-10. Результати підтвердили існування сильного колективного взаємозв’язку параметрів та вплив прийняття інноваційно-трансформованих управлінських рішень на економічний розвиток суб’єктів економічної діяльності. Запропоновано узагальнюючі оцінки в межах кожної метрики обчислювати шляхом адитивного, а загальну оцінку впливу – шляхом мультиплікативного згортання. Наближеність результатів до позитивної оцінки свідчить про зрушення в усвідомленні впливу інноваційно-трансформованих управлінських рішень на ефективність економічної діяльності підприємства. Методологічна зручність та відкритість для коригування набору метрик запропонованого аналізу дозволяють рекомендувати його для оцінки перспектив прийняття управлінських рішень для управління інноваційними зрушеннями в економіці.