ВПЛИВ ВІЙНИ НА ЕКСПОРТ УКРАЇНСЬКОГО МЕДУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - МироновaМ.І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглядаються особливості експорту меду з України, зокрема сучасні тенденції, виклики та перспективи розвитку галузі. Україна є одним із провідних світових виробників та експортерів меду, а його постачання на міжнародні ринки відіграє значну роль у розвитку агропромислового комплексу країни. Аналізуються основні ринки збуту українського меду, серед яких ключові позиції займають країни Європейського Союзу, США, Канада, Близький Схід та Азія. Окреслено проблеми, з якими стикаються вітчизняні виробники та експортери, такі як коливання попиту, конкуренція з іншими країнами-виробниками, жорсткі вимоги до якості та сертифікації продукції. Висвітлено вплив зовнішньоекономічної політики, змін у законодавстві та вимог міжнародних ринків на процес експорту меду. Зазначено основні чинники, що сприяють розвитку галузі, серед яких застосування інноваційних підходів до підвищення якості продукції, вдосконалення логістичних процесів, розширення асортименту продукції, диверсифікація ринків збуту та впровадження сучасних методів ведення бджільництва. Розглянуто роль державної підтримки, міжнародних програм співпраці та ініціатив щодо стимулювання розвитку галузі. Окрему увагу приділено впливу війни на експорт українського меду. Проаналізовано основні наслідки військових дій для виробничого процесу, зокрема руйнування інфраструктури, мінування сільськогосподарських угідь, втрату виробничих потужностей та зменшення кількості пасічників у постраждалих регіонах. Підсумовано основні труднощі, спричинені блокадою морських портів та ускладненням логістичних маршрутів. Запропоновано можливі адаптаційні механізми для експортерів, зокрема диверсифікацію логістичних шляхів, розширення географії постачання та використання альтернативних фінансових інструментів для подолання економічних викликів. У статті використано статистичні дані, аналітичні матеріали та експертні оцінки, які дозволяють оцінити поточний стан експорту меду з України та прогнозувати подальші тенденції розвитку галузі в умовах глобальних економічних змін та геополітичної нестабільності. Попри значний експортний потенціал, зумовлений якісними характеристиками продукції та природними умовами, сприятливими для бджільництва, українські експортери зіткнулися з низкою проблем. Основні ринки збуту, зокрема країни Європейського Союзу, США та Азії, залишаються ключовими напрямками експорту, однак логістичні труднощі, блокада портів, руйнування транспортної інфраструктури та зростання витрат на перевезення значно ускладнили доступ до міжнародних ринків. Зроблено висновок, що для подолання існуючих проблем необхідно розширювати альтернативні логістичні маршрути, зокрема через західні кордони України, активніше співпрацювати з міжнародними організаціями та донорами для підтримки виробників.