ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕНЦІЙНИХ РИНКІВ КРАЇН ЄС ДЛЯ ЕКСПОРТУ ВЗУТТЯ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА - Омельченко, Н.В.; Браїлко, А.С.; Снігур, А.О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Для розширення експортного потенціалу взуттєвої промисловості України актуальним є дослідження стану та перспектив розвитку світового та європейського ринків взуття. Метою дослідження є визначення потенційних ринків країн ЄС для експорту взуття українського виробництва. Встановлено наявність позитивних тенденцій розвитку світового та європейського ринків взуття. Визначено стан та конкурентні переваги взуттєвої промисловості України за трьома напрямами: ціною, швидкістю виконання замовлень, якістю взуття. Запропоновано алгоритм визначення потенційних ринків країн ЄС для експорту взуття з України. Проведено аналіз та дослідження ринків країн ЄС у три етапи, за обраними критеріями (обсягом імпорту, торговельним балансом, зростанням імпорту, часткою у світовому імпорті, середньою відстанню країн-постачальників, концентрацією країн постачальників, експортним потенціалом, нереалізованим експортним потенціалом, ВВП на людину, середньомісячним доходом, рівнем вакантних робочих місць у будівництві та логістиці тощо) та розробленими інтервальними шкалами для оцінювання потенційних ринків взуття країн ЄС. Згідно запропонованого алгоритму: обрано привабливі ринки для експорту взуття за кодом ГС 640419; визначено перспективи розвитку ринків взуття Нідерландів, Німеччини, Франції, Угорщини, Польщі за найбільшим сегментом ринку, доходом ринку, доходом на душу населення, середнім обсягом взуття на людину, зростанням ринку тощо; узагальнено тренди ринку взуття, зокрема ЄС. Подальші дослідження будуть спрямовані на проведення глибинного порівняльного аналізу та дослідження ринків п’яти країн ЄС за визначеними: критеріями (до прикладу, вимог доступу на ринок, методів тарифного та нетарифного регулювання тощо) та їх частками (за погодженнями із суб’єктом підприємницької діяльності, виробником взуття); спроможністю суб’єкта підприємницької діяльності до експорту взуття та привабливістю потенційних ринків. Означене дозволить обрати найбільш привабливі ринки для експорту українського взуття.