СУЧАСНІ ТЕОРІЇ ОПТИМІЗАЦІЇ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ - Казан, П. І.; Суворова , І. В. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті проаналізовано розвиток теорії капіталу. Розглянуто погляди економістів починаючи з XIX ст. до сучасних трактувань зарубіжних та вітчизняних науковців. Зосереджено увагу на дискусійних пи-таннях теорії на прикладах поглядів Карла Маркса та теорії Модильяні – Міллера. Метою даної статті є ґрун-товний аналіз теоретико-методологічних засад розвитку теорії структури капіталу з урахуванням розвитку економіки України на сучасному етапі. Здійснена спроба систематизації та узагальнення відомих підходів щодо виокремлення якісних та кількісних характеристик капіталу підприємства. Визначене місце процесу оптимізації структури капіталу в системі управління капіталом, виділено особливості і цілі її здійснення. У статті: надано детальну характеристику капіталу підприємства, деталізовано його вартість у грошовій, матеріальній і не-матеріальній формах, інвестовану у формування активів; розглянуто процес оптимізації структури капіталу, його основні етапи, методологію та теоретичні підходи до визначення сутності поняття “оптимізація струк-тури капіталу”; обґрунтовано необхідність застосування цього поняття на підприємствах України; вказано методи оптимізації структури капіталу підприємства; конкретизовано етапи процесу оптимізації структури капіталу підприємства та запропоновано ідеї щодо її вдосконалення. Також розглянуті та визначені основні фактори, які впливають на формування та використання структури капіталу підприємства. Досліджено пози-тивний досвід зарубіжної практики щодо процесу управління капіталом підприємства. Визначені основні фак-тори, які впливають на співвідношення позикового і власного капіталу, узагальнено відображено методи оп-тимізації капіталу. Отримані наукові результати можуть бути використані в якості підґрунтя для проведення подальших досліджень щодо оптимізації структури капіталу підприємств України у невизначених умовах не-стабільної економіки, що розвивається.