ІНСТИТУЦІЙНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ У ТРАНЗИТИВНІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ - Космідайло, І.В.; Равлик, Р.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті проведено комплексне дослідження інституційних детермінант трансформації управління підприємствами в умовах транзитивної економічної системи. Підкреслено, що перехідний характер інституційного середовища створює як нові виклики, так і можливості для підприємств, які працюють в умовах структурних змін і глобальних економічних трансформацій. Обґрунтовано, що адаптація моделей управління до умов нестабільності потребує переосмислення традиційних підходів, зокрема у сфері організаційної структури, прийняття стратегічних рішень, корпоративної культури та взаємодії зі стейкхолдерами. Визначено основні інституційні бар’єри, серед яких: інституційна невизначеність, асиметрія між формальними та неформальними інститутами, високі трансакційні витрати, корупція та недосконалість правової системи. У рамках дослідження було проведено SWOT-аналіз інституційних факторів, що визначають напрямки трансформації управління підприємством, з метою виявлення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз, зумовлених перехідним характером економіки. Запропоновано стратегічні орієнтири вдосконалення механізмів управління з урахуванням специфіки інституційного середовища. Авторами сформульовано практичні рекомендації, зокрема щодо вдосконалення інституційного та правового забезпечення, розвитку цифрових компетенцій менеджерів, стимулювання інноваційної діяльності, імплементації принципів ESG, посилення ролі корпоративного управління. Встановлено, що приклад України як класичної перехідної економіки показує, що ефективна трансформація управління можлива за умови гармонізації інституційного середовища, формування сприятливого бізнес-клімату, підтримки інституційних ініціатив з боку держави та громадянського суспільства. Отримані результати мають значний потенціал для подальших досліджень у галузі інституційної економіки та стратегічного менеджменту. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні державної політики трансформації економіки та розробці стратегій розвитку підприємств у країнах з транзитивним типом господарювання.