РОЗВИТОК ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В ТОРГІВЛІ: ВІД КЛАСИКИ ДО ЦИФРОВИХ РІШЕНЬ - Куцик, П.О.; Воронко, Р.М.; Редченко, К.І.; Герасименко, Т.О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття присвячена ґрунтовному дослідженню трансформації систем внутрішнього контролю в умовах цифровізації бізнес-процесів, із фокусом на сферу роздрібної торгівлі. У роботі аргументовано доводиться, що традиційні моделі контролю, такі як COSO та стандарти IIA, виявляються недостатньо гнучкими й оперативними у реагуванні на виклики цифрової епохи, зокрема при обробці великих масивів транзакційних даних. Крім того, сучасні технології дають змогу перейти від фрагментарного контролю до безперервного моніторингу операцій у режимі реального часу. У відповідь на ці виклики автори пропонують концептуальну модель інтеграції потокової аналітики даних, алгоритмів виявлення аномалій і технологій роботизованої автоматизації процесів (RPA) для формування проактивної системи внутрішнього контролю, здатної забезпечити безперервний моніторинг і автоматизоване реагування в реальному часі. Окрему увагу приділено опису механізмів роботи потокової аналітики: від ідентифікації патернів до визначення порушень через статистичні методи, машинне навчання, нейронні мережі (включаючи автоенкодери та рекурентні архітектури) та алгоритми комплексної обробки подій (CEP). Обґрунтовано, що використання RPA суттєво підвищує продуктивність контролю, забезпечуючи автоматизацію типових задач – від збору доказів і звірки даних до блокування транзакцій і створення звітності. Запропонована авторами модель передбачає п’ятирівневу структуру: джерела даних, аналітичне ядро, диспетчеризація подій, реагування ботами та управлінський дашборд. Такий підхід дозволяє в режимі реального часу сканувати події, автоматично реагувати на типові ризики та залучати людину лише в складних або нетипових ситуаціях. Практичні приклади, наведені у статті, засвідчують, що інтеграція потокової аналітики та RPA може стати не лише інструментом виявлення шахрайства, а й дієвим засобом підтримки операційної ефективності в рітейлі. Отримані результати мають прикладне значення як для практиків внутрішнього аудиту, так і для розробників цифрових рішень у сфері контролю та аналітики.