УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ ВИТРАТ НА АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Реслер, М.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Сучасні автотранспортні підприємства функціонують в умовах високої конкуренції, постійного зростання цін на паливо та технічне обслуговування, а також посилення вимог щодо якості логістичних послуг. Інтегруючи цифрові технології та дані в режимі реального часу, автомобільні компанії можуть оптимізувати розподіл ресурсів, зменшити відходи та підвищити конкурентоздатність у динамічному галузевому середовищі. У таких умовах особливої актуальності набуває впровадження ефективної системи управлінського обліку та контролю витрат як основи для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, забезпечення рентабельності перевезень та стійкості бізнесу загалом. Метою цього дослідження є аналіз ролі управлінського обліку та систем контролю витрат у діяльності автотранспортних підприємств, а також визначення напрямів їх удосконалення з урахуванням сучасних економічних реалій та технологічних можливостей. У процесі дослідження виявлено ключові завдання управлінського обліку в автотранспортній сфері, включаючи планування, калькулювання собівартості перевезень, контроль за виконанням бюджетів та аналіз відхилень. Особливу увагу приділено виявленню факторів, що впливають на рівень витрат, таких як організація маршрутів, технічний стан автопарку, рівень завантаження транспорту та ефективність використання ресурсів. Проведений аналіз показав, що інтеграція автоматизованих систем управління, GPS-моніторингу, цифрових платформ для розрахунків та аналітики значно підвищує точність та оперативність облікових даних, знижує вплив людського фактора та сприяє ефективному контролю над витратами. Перспективи подальшого розвитку управлінського обліку та контролю витрат на автотранспортних підприємствах пов’язані з цифровізацією, переходом до інтегрованих ERP-систем, впровадженням методів прогнозної аналітики та розвитком культури економічного мислення на всіх рівнях управління. Все це дозволяє формувати більш стійку та конкурентоспроможну модель управління транспортним бізнесом.