ПРОБЛЕМА КОНТРАБАНДИ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ В УКРАЇНІ - Сапожник, Д. І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Розглянуто проблеми, пов’язані з незаконним ввезенням до країн-членів Європейського Союзу сигарет з території України. Виокремлені нові виклики, які виникають у зв’язку зі збільшенням обсягів контрабанди. Однією з основних причин цієї тенденції є продовження конфлікту в Україні, що поглиблює хитку економічну ситуацію в країні, яка супроводжується зростанням безробіття через руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, розрив економічних і соціальних зв’язків між різними частинами України та занепад фінансової, банківської, транспортної та комунікаційної систем. Конфлікт, ослаблення уряду та корумпованість державних і правоохоронних органів створюють нові проблеми, що ускладнюють вирішення ситуації, що склалася з контрабандою сигарет в Україні. Ці виклики вимагають від українського уряду впровадження нових заходів щодо боротьби з контрабандою всередині країни. Зазначено різні напрямки в боротьбі проти контрабанди сигарет включно з підвищенням акцизних зборів, розробкою антикорупційних програм і співпрацею з європейськими митними та правоохоронними органами. При цьому ініціативи Державної прикордонної служби та Державної фіскальної служби України по боротьбі з контрабандою гальмуються нестабільністю, що зберігається, і браком ресурсів. Для вирішення окреслених проблем запропоновані такі підходи та заходи. По-перше, формування єдиного тютюнового ринку (приведення до базового (єдиного) рівня ставок акцизів і податку на додану вартість на тютюн і тютюнову продукцію в усіх країнах, дотичних до експортно-імпортних операцій з тютюновими виробами); гармонізація адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконний імпорт тютюну і тютюнової продукції; запровадження обов’язкового єдиного маркування тютюнової продукції; реалізація відстеження транскордонного переміщення тютюну і тютюнової продукції; усунення чинних бар’єрів, вилучень та обмежень щодо руху тютюну і тютюнової продукції). По-друге, заходи протидії незаконному обігу тютюну та тютюнової продукції мають містити в собі складові: встановлення кримінальної відповідальності за незаконне ввезення/вивезення тютюну і тютюнової продукції; організація дистанційного моніторингу руху транспортних засобів, що прямують транзитом з однієї частини митної території ЄС на іншу через територію (оптимально з використанням електронних навігаційних пломб); закріплення як обов’язкового етапу митного контролю під час реєстрації транзиту територією України, уточнення відомостей щодо пункту призначення транзитного перевезення (для всіх товарів включно з тютюном і тютюновими виробами).