МЕТОДИКО-ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ЕКСПОРТУ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ - Семак, Б.Б.; Гаврилюк, О.М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті предметом дослідження виступають механізми й інструменти державної політики забезпечення збільшення обсягів виробництва та експорту вітчизняної аграрної продукції. Метою дослідження визначено обґрунтування методико-прикладних засад формування та реалізації державної політики нарощення обсягів виробництва та експорту аграрної продукції. Показано, що це дозволяє ефективізувати аграрний бізнес, розвинути інфраструктуру сільських територій, забезпечити зайнятістю і доходами місцеве населення. Визначено складові потенціалу виробництва та експорту вітчизняної аграрної продукції, а саме: ресурсну, матеріально-технічну, техніко-технологічну, дистрибуційно-збутову, фінансово-інвестиційну, науково-дослідну, організаційно-управлінську, коопераційну, створення та розвитку кластерних структур. Доведено, що ці компоненти в значній мірі визначають характер і міру розвитку потенціалу систем просування аграрної продукції на експорт, а також складових безпосередньо експортного потенціалу національної економіки (зріз аграрного сектора економіки), зокрема таких, як ресурсна, виробнича, трудоресурсна, інфраструктурна, інституційно-правова, зовнішньоторговельна, маркетингова, міжгалузева та коопераційна. Аргументовано, що реалізація виробничо-експортного потенціалу вітчизняного аграрного виробництва потребує розробки і реалізації стратегії та тактики нарощення експорту аграрної продукції зі врахуванням інструментарію (за ситуації, що склалася на внутрішньому і зовнішньому ринках сільськогосподарської продукції) нарощення обсягів експорту вітчизняної продукції за сферами політики: виробництво та експорт аграрної продукції; модернізація техніко-технологічної бази виробництва за рахунок проривних провідних технологій; залучення й ефективне використання інвестицій; покращення ресурсного потенціалу зовнішньоекономічної діяльності; зростання доступності до системи зовнішніх ринків та ін.