СИСТЕМИ МОТИВАЦІЇ ТА МАТЕРІАЛЬНОГО СТИМУЛЮВАННЯ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Транченко, Л.В.; Транченко, О.М.; Лопатюк, Р.І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття присвячена дослідженню питань мотивації та матеріального стимулювання трудової діяльності індустрії гостинності як головного джерела активності персоналу організації. На характер прояву трудової поведінки та активності співробітників впливають застосовувані на підприємстві форми оплати праці та стимулювання персоналу, що базуються на принципі матеріальної зацікавленості та структури трудової мотивації. Не всі підприємства розуміють важливість управління процесом мотивації та стимулювання своїх працівників. Проблема мотивації та стимулювання персоналу і сьогодні залишається однією із затребуваних у наукових колах. З багатьох питань у вчених немає єдиної точки зору. Недостатньо досліджено методичні аспекти, пов’язані з оцінкою впливу процесів мотивації та стимулювання на трудову поведінку та активність персоналу в сучасних умовах розвитку економіки, виробленням практичних рекомендацій для готельно-ресторанного бізнесу з управління цими процесами. Розвиток цифрових технологій створює об’єктивні передумови їхнього використання у системі мотивації, оплати та стимулювання праці працівників. Дані обставини визначають актуальність проведеного дослідження, метою якого було вивчення впливу процесів мотивації та стимулювання на трудову поведінку та активність працівників, формування мотиваційного механізму на підприємствах сфери обслуговування та діагностика системи мотивації та стимулювання співробітників. У статті представлено авторську модель управління трудовою поведінкою та активністю персоналу на основі системи мотивації та матеріального стимулювання, визначено послідовність етапів формування мотиваційного механізму в організації, встановлено їх взаємозв’язок. У статті представлені результати аналізу використання цифрових технологій у системі мотивації та матеріального стимулювання персоналу, діагностики системи мотивації та матеріального стимулювання персоналу на прикладі підприємств індустрії гостинності.