УТВОРЕННЯ ВІДХОДІВ ШКІРЯНОГО ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПОЛЬЩІ: ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Флісек, Моніка; Попович, Наталія; Возняк, Богуслав; Стецик, Юрій (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглянуто сучасний стан та роль натуральної шкіри як необхідної сировини для багатьох галузей промисловості, зокрема взуттєвого виробництва, одягу, меблів, елементів оббивки для транспорту, а також інших виробів повсякденного ужитку. Обґрунтовано, що, незважаючи на технологічний прогрес, основні етапи обробки шкіри залишаються відносно незмінними, однак за останні десятиліття легка промисловість, зокрема шкіряне виробництво, зазнала суттєвих змін, пов’язаних з екологічними викликами та підвищенням вимог до якості продукції. У процесі виробництва натуральної шкіри утворюється значна кількість побічних продуктів (відходів), які знаходять застосування в інших галузях – хімічній промисловості, виробництві кормів і добрив тощо. Це підкреслює високу інтегрованість галузі у загальний промисловий ланцюг. Окрему увагу у статті приділено сталому виробництву (екологічним аспектам), зокрема: дотриманню природоохоронного законодавства, мінімізації негативного впливу на довкілля, правильному використанню хімікатів та управлінню відходами, в тому числі шкіряного виробництва. Проаналізовано та подано дані про кількість твердих забруднюючих речовин, що утворюються у виробничому процесі. Наведені значення кількості твердих відходів, що утворюються у процесах мокрого вальцьового виробництва. Доведено важливість комплексної оцінки технологічних змін, які можуть впливати на інші модулі виробничого процесу та потребують ретельного аналізу переваг та недоліків. Запропоновано тенденцію переходу від кількісних до якісних показників у виробництві натуральних шкір, що забезпечить підвищення рівня задоволення потреб споживачів та виконання вимог міжнародних стандартів якості продукції, товарів та послуг. У статті наведено статистичні дані щодо структури виробництва натуральної шкіри в Європі, що дозволяє проаналізувати зміни у пріоритетах виробництва натуральних шкір та адаптацію індустрії моди до сучасних викликів. Авторами окреслено подальші напрями розвитку шкіряного виробництва з врахуванням сучасних вимог споживачів до виробів легкої промисловості та умов сталого розвитку.