ПРО СОЦІАЛЬНІ ОЦІНКИ ТА ТЕХНОЛОГІЮ ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ - Башнянин, Г. І.; Городиський, Т. І.; Паласевич, М. Б. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Розглянуто соціальні оцінки та технологію їх визначення. Визначено методи формування соціа-льних оцінок. Досліджено загальну характеристику соціальної аксіології як науки про соціальні оцінки та соці-альне оцінювання. Окреслено фактори формування та зміни соціальних оцінок. З’ясовано зв’язок з економічни-ми і соціальними оцінками. Описані квазіелементарна, елементарна, висока і гіпервисока технології формуван-ня соціальних оцінок. Проаналізовано характер зв’язку між економічними, соціальними і духовними оцінками. Здійснено оцінку точності різних типів соціальних оцінок. Зроблено висновок, що у системі суспільних оцінок соціальна оцінка посідає особливе проміжне місце: з одного боку, вона є вищою стосовно економічної оцінки, а, з іншого, – нижчою, але вже стосовно такої надвисокої оцінки, як духовна оцінка. Якщо елементарною оцін-кою вважати економічну оцінку, то соціальну оцінку можна визначити як вищу, а духовну – як надвисоку.