НЕОБХІДНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВОГО ІНЖИНІРИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Середа, С. А.; Виклюк, М. І.; Іваночко, О. В. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті розглянуто основоположні теорії виникнення фінансової інженерії. Представлено рі-зностороннє наукове бачення до змісту та природи дефініції “фінансовий інжиніринг”. Доведено, що фінансо-вий інжиніринг сьогодні є одним із найбільш поширених у світовій практиці інноваційних форм ведення бізнесу. Представлено базові засади, що визначають необхідність використання фінансового інжинірингу на підпри-ємстві. Визначено основні галузі, які є найбільшими реципієнтами даного наукового напряму, а саме: банківсь-ка система, фондовий ринок, ринок строкових деривативів та корпоративні фінанси. Окреслено механізм дії фінансового інжинірингу в кожній із зазначених сфер. Запропоновано етапи управління інформацією у системі забезпечення фінансового інжинірингу підприємства. Встановлено, що фінансовий інжиніринг вніс суттєві корективи у фінансову діяльність таких фінансових посередників, як банки, інвестиційні компанії, більше того, він сприяв створенню таких їх нових видів, як пенсійні, взаємні інвестиційні та хеджові фонди.