АНАЛІЗ ФІСКАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДОХОДНО-ПРИБУТКОВИХ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - Чуй, І. Р.; Власюк, Н. І.; Журбич, К. М. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У статті характеризуються фіскально-регулюючі аспекти справляння доходно-прибуткових податків в Україні, проводиться аналіз наповнення державного та місцевих бюджетів за рахунок податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток підприємств та єдиного податку, а також визначаються основні показники, що характеризують рівень ефективності оподаткування доходів та прибутку в Україні. З метою вдосконалення механізму справляння доходно-прибуткових податків в Україні проаналізовано досвід справлян-ня податків на доходи, прибуток на приріст капіталу в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (OECD). На основі проведених розрахунків визначаються основні пропозиції та рекомендації щодо пошуку шляхів зміцнення фіскально-регулюючих засад доходно-прибуткового оподаткування, які дадуть змогу в майбутньому вивести податкову систему на якісно новий рівень.