ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ПРАЦІВНИКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Кузьмінська, К. І.; Іванова, В. С. (Підприємництво і торгівля, 2019)
У роботі проведено дослідження нормативно-правової бази, що регулює порядок обліку пла-тежів для виплати компанією, встановлено, що термін “заробітна плата” має різне тлумачення. Для оцінки заробітної плати працівників використовують ряд показників. До них відносяться нарахування заробітної плати працівникам у грошовій та натуральній формі (оцінюється у грошовому вираженні), відпрацьовані та не відпрацьовані протягом часу, який виставляється на облік за виконану роботу або незалежно від джерела фінансування цих виплат. Оплата праці включає: основну зарплату фонду; фонд додаткової зарплати; інші за-охочувальні та компенсаційні виплати. Встановлено, що проблемні питання обліку розрахунків із заробітною платою виникають при здійсненні наступних операцій: контролю використання часу та забезпечення зростання продуктивності праці; своєчасного та правильного визначення сум нарахованої заробітної плати та внесків на соціальне страхування та віднесення їх до складу витрат підприємства, дотримання термінів виплат праців-никам та службовцям заробітної плати та інших виплат; обліку та моніторингу використання фонду оплати праці та інших коштів, що виділяються на оплату праці; впровадження системи мотивації працівників на підприємстві. Встановлено, що одним із можливих моментів покращення діяльності підприємства є підвищення зацікавленості працівників у ефективній діяльності. Тобто необхідно приділити особливу увагу мотиваційній діяльності з організації та сприяння підвищення продуктивності праці, включаючи виплату премій, надання бо-нусів та надбавок. Важливим напрямком вдосконалення виплат заробітної плати є запровадження здійснення аналітичних розрахунків та контролю, що зменшує кількість помилок при обробці інформації, скорочує час на виконання облікових, аналітичних та контрольних процедур, скорочує кількість ручних операцій. Таким чином, внаслідок проведеного дослідження встановлено, що у сучасних умовах господарювання правильний та ефектив-ний облік витрат на оплату праці став не лише засобом дотримання чинного законодавства, але й джерелом достовірної інформації для подальшого моніторингу та контролю витрат на оплату праці; заробітна плата працівників на підприємствах повинна безпосередньо залежати від результатів роботи і водночас впливати на її результативність, стимулювати розвиток ефективності виробництва.