ROZWÓJ ANALIZY DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ W WARUNKACH DIGITALIZACJI GOSPODARKI - Kalaytan, T. V.; Buckiuniene, O.; Ignataviciute, D. (Підприємництво і торгівля, 2020)
Artykuł omawia problemy metodologicznych podstaw analizy działalności gospodarczej. Szczególną uwagę zwraca się na badanie ekonomicznej analizy innowacji, znaczenie której w warunkach cyfryzacji ukraińskiej gospodarki znacznie rośnie. Najważniejszym zadaniem metodologicznym jest stworzenie aparatu kategorycznego, atrybutów naukowych, specyficznych metod analizy ekonomicznej działalności innowacyjnej. Ustalono, że należy poprawić metodologię analizy ekonomicznej, ponieważ nowoczesne warunki funkcjonowania zaawansowanych obszarów i działań wymagają naukowego i metodologicznego wsparcia zarządzania na mikro i makro poziomach. Udowodniono potrzebę dalszego rozwoju teoretycznych i stosowanych zmian w dziedzinie analizy ekonomicznej. W ostatnich latach potrzeba ta wynika z wniosków podmiotów gospodarczych prowadzących działalność gospodarczą, którzy są zainteresowani wykorzystaniem naukowo uzasadnionych metod finansowej i ekonomicznej analizy do celów komercyjnych. Ustalono, że jednym ze składników strategicznego innowacyjnego rozwoju Ukrainy jest gospodarka cyfrowa, która stanowi zachętę do pojawienia się nowego rodzaju ekonomicznej analizy - innowacyjnej. To powinno zapewnić wsparcie informacyjne dla realizacji innowacyjnych programów rozwoju na makro i mikro poziomach zarządzania. Tworzenie innowacyjnej analizy przewiduje tworzenie określonych atrybutów naukowych, definicje podstawowych pojęć, metod. Ponadto system metod i technik innowacyjnej analizy znacznie różni się od tradycyjnych narzędzi analizy ekonomicznej, ponieważ w większości przypadków obiekt zarządzania jest unikalny w swoim rodzaju, a obiekt innowacyjnego projektu z reguły nie ma analogii.