FORMATION OF THE MECHANISM OF FINANCIAL SUSTAINABILITY OF HOSPITALITY: ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC ANALYSIS

PDF (Українська)

Keywords

financial efficiency
mechanism of financial stability
the sphere of hospitality
organizational and economic analysis
USG Holding

How to Cite

Batchenko, L. V., Honchar, L. O., & Beliak, A. O. (2020). FORMATION OF THE MECHANISM OF FINANCIAL SUSTAINABILITY OF HOSPITALITY: ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC ANALYSIS. Entrepreneurship and Trade, (27), 13-20. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2020-27-02

Abstract

The article examines the main indicators of financial stability of hospitality on the basis of organizational and economic analysis of the operation of USG Holding and one of the largest and most competitive components of the company – LLC "Sushiya". From the open data the main indicators of financial stability are analyzed, in particular the dynamics of net income from sales (in hryvnia and dollar equivalents), the dynamics of net profit (loss), the dynamics of fixed assets and intangible assets and the dynamics of current liabilities for 2012-2018 . Based on the study, it is stated that the efficiency of financial and business activities of hospitality in the transformation and globalization of the economy, the dynamism and variability of the economic environment in the world and in Ukraine in particular, is determined primarily by its financial condition. It is substantiated that the strategic factor of financial security, investment attractiveness, competitiveness and creditworthiness is the financial stability of enterprises, especially in the period of economic globalization, when financial stability becomes a mandatory criterion for effective development of non-productive sector of Ukraine (services). It is determined that the results of the study allow us to state that the prerequisites for improving the financial condition of hospitality enterprises in market conditions are constant analysis and timely thorough diagnosis of changes in the external and internal environment of the enterprise, as well as timely and effective response to changes in key determinants of financial stability. The prospects of further research, in particular, a thorough analysis of financial stability in a particular hospitality company, with the definition of its current financial stability using the method of complex calculation of the rating of the financial condition of hospitality companies, to develop a unique mechanism for financial stability based on specific features. institution - conceptual framework, which includes the purpose, objectives and functions of management, organizational structure, mechanism for ensuring the mechanism, criteria for assessing the level of financial stability, a unique branding system and a system of compliance control.

https://doi.org/10.36477/2522-1256-2020-27-02
PDF (Українська)

References

Berry C.H. Corporate growth and diversification. Journal of Law and Economics. 1971. № 14. Р. 371–383.

Opendatabot – відкриті дані. URL: https://opendatabot.ua (дата звернення: 11.11.2020).

Ансофф И. Новая корпоративная стратегия. Санкт-Петербург, 1999. 416 с.

Богацька Н.М., Галюк О.В. Фінансовий стан підприємства та шляхи його покращення в бізнес-процесах підприємства. Молодий вчений. 2013. № 2. С. 12–16.

Гончар Л.О. Стратегічне управління змінами у сфері послуг: теоретико-методологічні та практичні аспекти : монографія. Київ : Ліра-К, 2020. 340 с.

Друри К. Производственный и управленческий учет. Москва : ЮНИТИ, 2015. 476 с.

Котлер Ф. Маркетинг, гостеприимство, туризм : учебник ; 4-е изд. Москва : ЮНИТИ-ДАНА, 2007. 1071 с.

Маршалл Дж.Ф., Бансал В.К. Финансовая инженерия. Полное руководство по финансовым нововведениям / пер. с англ. Москва : ИНФРА, 2010. 784 с.

Офіційний сайт мережі ресторанів «Сушия». URL: https://sushiya.ua/ (дата звернення: 11.11.2020).

Офіційний сайт Національного банку України. URL: https://bank.gov.ua (дата звернення: 11.11.2020).

Офіційний сайт холдингу USG. URL: https://www.usgh.com.ua/ukr/ (дата звернення: 11.11.2020).

Пандяк І. Феномен індустрії гостинності: дефініція поняття, основні підходи, структура. Вісник Львівського університету. 2016. № 50. С. 277–285.

Поддєрьогін А.М., Наумова Л.Ю. Фінансова стійкість підприємств в економіці України : монографія. Київ : КНЕУ, 2011. 184 с.

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні : Закон України від 16.07.1999 № 996-XIV. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/996-14 (дата звернення: 11.11.2020).

Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю : Закон України від 06.02.2018 № 2275-VIII. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2275-19 (дата звернення: 11.11.2020).

Рішення для бізнесу YouControl – повне досьє на кожну компанію України. URL: https://youcontrol.com.ua (дата звернення: 11.11.2020).

Рудык Н.Б. Конгломеративные слияния и поглощения. Книга о пользе и вреде непрофильных активов. Москва : Дело. 2005. 223 с.

Сімех Ю.А. Визначення поняття «конкурентостійкість підприємства». Вісник Міжнародного слов'янського університету. 2007. Т. X. № 1. С. 12–16.

ТОВ «Сушия»: інформація про компанію. VKURSI.PRO. URL: https://vkursi.pro/card/tov-sushyia-35266336 (дата звернення: 11.11.2020).

Тридід О.М., Орєхова К.В. Оцінювання фінансової стійкості підприємства : монографія. Київ : Університет БС НБ України, 2010. 143 с.

Berry, C.H. (1971), Corporate growth and diversification, Journal of Law and Economics, № 14, p. 371–383.

Opendatabot – open data, available at: https://opendatabot.ua (accessed 11 November 2020).

Ansoff, Y. (1999), “Novaia korporatyvnaia stratehyia”, Sankt-Peterburh, Russia, s. 416.

Bohatska, N.M. and Haliuk, O.V. (2013), “The financial condition of the enterprise and ways to improve it in the business processes of the enterprise”, Molodyi vchenyi, № 2, s. 12–16.

Honchar, L.O. (2020), “Stratehichne upravlinnia zminamy u sferi posluh: teoretyko-metodolohichni ta praktychni aspekty: monohrafiia”, Vydavnytstvo Lira-K, Kyiv, s. 340.

Drury, K. (2015), “Proyzvodstvennyi y upravlencheskyi uchet”, YuNYTY, Moskva, s. 476.

Kotler, F. (2007), “Marketynh, hostepryymstvo, turyzm”, 4rd ed, YuNYTY-DANA, Kyiv, s. 1071.

Marshall, Dzh.F. and Bansal, V.K. (2010), “Fynansovaia ynzheneryia. Polnoe rukovodstvo po fynansovym novovvedenyiam”, YNFRA, Moskva, Russia, s. 784.

Official site of the restaurant chain Sushiya, available at: https://sushiya.ua/ (accessed 11 November 2020).

Official site of the National Bank of Ukraine, available at: https://bank.gov.ua (accessed 11 November 2020).

Official site of the USG holding, available at: https://www.usgh.com.ua/ukr/ (accessed 11 November 2020).

Pandiak, I. (2016), “The phenomenon of the hospitality industry: definition, basic approaches, structure”, Visnyk Lvivskoho universytetu, № 50, s. 277–285.

Poddierohin, A.M. and Naumova, L.Iu. (2011), “Finansova stiikist pidpryiemstv v ekonomitsi: monohrafiia”, KNEU, Kyiv, 184 s.

The Verkhovna Rada of Ukraine (1999), The Law of Ukraine “On accounting and financial reporting in Ukraine”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/996-14 (accessed 11 November 2020).

The Verkhovna Rada of Ukraine (2018), The Law of Ukraine “About limited and additional liability companies”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/835-2015-%D0%BF (accessed 11 November 2020).

YouControl business solution is a complete dossier for every Ukrainian company, available at: https://youcontrol.com.ua (accessed 11 November 2020).

Rudyk, N.B. (2005), “Konhlomeratyvnye slyianyia y pohloshchenyia. Knyha o polze y vrede neprofylnykh aktyvov”, Delo, Moskva, s. 223.

Simekh, Yu.A. (2007), “Definition of the concept of competitiveness of the enterprise”, Visnyk Mizhnarodnoho slovianskoho universytetu, № 1, s. 12–16.

TOV SUSHIYA: Information about the company. VKURSI.PRO, available at: https://vkursi.pro/card/tov-sushyia-35266336 (accessed 11 November 2020).

Trydid, O.M. and Oriekhova, K.V. (2010), “Otsiniuvannia finansovoi stiikosti pidpryiemstva: monohrafiia”, vyd-vo Universytetu BS NB Ukrainy, Kyiv, s. 143.