МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ ДЕРЖАВНОГО ЗОВНІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ (АУДИТУ) - Богма, О. С.; Овдій, О. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
У статті обґрунтовано, об’єктивну необхідність правильного та всебічного оцінювання ефективності інститутів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) як важливої складової забезпечення успішних соціально-економічних трансформацій в Україні й запоруки ефективного використання бюджетних коштів. Визначено перелік критеріїв, за якими має здійснюватися розрахунок кількісних і якісних показників оцінювання ефективності діяльності Рахункової палати як органу державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту). Запропоновано бальну методику оцінювання ефективності державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту), яка виходить з доцільності впровадження процесного підходу організації й проведення контрольних перевірок. З метою забезпечення комплексності оцінювання ефективності діяльності Рахункової палати запропоновано систему показників оцінювання у розрізі шести груп: показники оцінювання повноти й обґрунтованості планів діяльності Рахункової палати в звітному періоді; показники оцінювання інтенсивності контрольної діяльності Рахункової палати; показники оцінювання результативності контрольної діяльності Рахункової палати; показники оцінювання економічності контрольної діяльності Рахункової палати; показники оцінювання забезпеченості та управління кадровими і матеріальними ресурсами; показники оцінювання гласності діяльності Рахункової палати. Визначено інтегральну питому вагу кожної з шести груп оцінювання, побудовано інтегральний показник ефективності діяльності Рахункової палати, наведено перелік показників оцінювання в межах кожної групи, визначено їх оптимальні значення й запропоновано градацію балів, що надаються конкретним показникам оцінювання залежно від рівня відповідності фактичних їх значень від оптимальних. З метою полегшення узагальнення результатів розрахунку коефіцієнта відносної ефективності групи показників запропоновано визначати його значення в діапазоні: високий; задовільний; низький; незадовільний. З метою апробації запропонованої методики проведене комплексне оцінювання ефективності діяльності Рахункової палати за 2021 р. що дозволило визначити низький рівень ефективності її діяльності.