ЗАСТОСУВАННЯ ПРОЦЕСНО-ОРІЄНТОВАНОГО БЮДЖЕТУВАННЯ В УПРАВЛІННІ ДІЯЛЬНІСТЮ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ КОМПЛЕКСІВ - Вітренко, О. В.; Романко, О. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Організація послуг гостинності й громадського харчування є ключовим фактором забезпечення якості життя населення. Статтю присвячено перевірці гіпотези щодо доцільності застосування процесно-орієнтованого бюджетування в управлінні діяльністю готельно-ресторанних господарств. Неповнота і недостатність інформації при застосуванні бюджетної системі стає ключовим фактором неефективності системи менеджменту і прорахунків у прийнятті рішень менеджерами. У роботі бюджетування розглядається як елемент методу управлінського обліку. Вказано, що в управлінні діяльністю готельно-ресторанних комплексів на сьогодні особлива увага надається розподілу ресурсів, а не видам діяльності, в процесі яких створюється нова вартість. У зв’язку з цим, виникає ряд істотних складнощів, пов’язаних з прив’язкою ресурсів бюджетів до структурних підрозділів, що утруднює координацію ланок управління підприємства. Застосування процесно-орієнтованого бюджетування в рамках підходу до бюджетування як методу управління діяльністю концентрує увагу на видах діяльності та їх зв’язках з досягненням стратегічної мети. Разом з тим важливого значення набуває метод калькуляції витрат, що використовується виходячи з особливостей сфери послуг готельно-ресторанних комплексів, заснований на виявленні варіацій процесів, викликаних специфічними вимогами або умовами (особливостями) окремих продуктів і послуг. Запропоновано варіанти стратегії запровадження функціонально-вартісного аналізу, реалізація якого є умовою переходу до процесно-орієнтованого бюджетування. Розглянуто принципи планування бюджетів за процесами. Авторами запропоновано використання методу процесно-орієнтованого бюджетування в управлінні підприємствами готельно-ресторанної сфери. Запровадження методики дозволить удосконалити політику корпоративного управління бізнесом в галузі гостинності. Визначені подальші перспективи дослідження у напрямі організації управління та ціноутворення на основі калькуляції.