МАРКЕТИНГОВІ ІННОВАЦІЇ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ - Гарбар, Ж. В.; Гонтарук, Я. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Визначено, що девальвація національної валюти, військові дії, зменшення доходів населення на сьогодні не дають можливості споживачам орієнтуватися на послуги індустрії гостинності в країнах ближнього та дальнього зарубіжжя. Досліджено розвиток індустрії гостинності в Україні. Визначено спад кількості зовнішніх та внутрішніх туристів у зв’язку з погіршенням соціально-економічного середовища в державі. Розглядаючи роль туризму в розвитку регіонального та національного господарства, доведено, що дана галузь на сьогодні є однією з провідних та тих, що може мати найбільш динамічний розвиток, серед галузей економіки. За швидким темпом зростання туризм в світі визнаний економічним феноменом століття. Туризм здійснює великий вплив на ключові сектори економіки, зокрема транспорт, зв’язок, будівництво, сільське господарство. Доведено ефективність інноваційного підходу в сфері індустрії гостинності, а саме створення комплексів відпочинку та туризму на засадах державно-приватного партнерства. Визначено основні напрями розвитку маркетингу інновацій в індустрії гостинності: надання доступних послуг з розміщення туристів (можливість самостійного приготування страв в номерах, мінімалістичний стиль номерів тощо); формування екскурсійних турів за доступними цінами (створення туристичних маршрутів в прилеглих територіях до місць розміщення); створення комплексів відпочинку в сільській місцевості з метою економії витрат на оренду, заробітну плату тощо); проведення маркетингових компаній з просування послуг в соціальних мережах з метою економії коштів на просування послуг); розвиток співпраці з місцевими територіальними громадами з метою залучення інвесторів в реконструкції пам’яток архітектору, які в перспективі можуть бути використанні, як місця проживання чи туристичних турів; формування комплексів відпочинку з повним переліком послуг (розміщення, екскурсії, послуги SPA, «зелений туризм» тощо). Запропоновано напрями розробки маркетингових інновацій дасть поштовх розвитку індустрії гостинності України, забезпечить потенційних споживачів якісними та прийнятними по ціні послугами, а також дасть можливість створити додаткові робочі місця в територіальних громадах та провести реконструкції занедбаних пам’яток архітектури.