ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ ЛЬВІВЩИНИ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ РЕСТОРАННИХ БРЕНДІВ - Паска, М. З. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
статті досліджено туристичний потенціал Львівщини. Значну увагу зверне- но на основні групи факторів, що визначають можливості організації гастрономічного ту- ризму у контексті формування ресторанних брендів. Доведено, що важливу роль у формуванні та становленні гастрономічного туризму на територіях відіграє їх інфраструктура, зокре- ма заклади харчування, що і є часто основним елементом, що впливає на вибір туру. Уста- новлено суттєвий вплив кулінарної спадщини регіону у закладах ресторанного господарства на відродження страв за автентичними рецептурами та впровадження їх для ресторанних брендів сучасних розвинутих інфраструктур, фермерських господарств з локальними харчо- вими продуктами місцевих виробників, гастрономічні заходи та щорічні фестивалі. На основі аналізу визначено особливості та обґрунтовані перспективи розвитку ресторанних брендів. Важливим інноваційним напрямом розвитку гастрономічного туризму в регіоні є розвиток локальних фермерських господарств, що не лише виробляють традиційну і екологічно безпеч- ну сільськогосподарську продукцію, а й пропонують відвідувачам екскурсії, дегустації продук- тів, а також формують нові ресторанні локації, із локальною кухнею. Розглянуто специфіку використання локальної кухні, окремих етапів технології, з метою популяризації у туристич- ній сфері. Акцентовано на важливості врахування смакових вподобань гостя та включен- ня їх міркувань до формування перспективного інноваційного плану індустрії гостинності. Проаналізовано потенціал закладів ресторанного господарства, а також виділено окремі сегменти тих, які спеціалізуються на національній та етнічній кухні («Кумпель», «Голодний Микола», «Ресторація Бачевських», «Підпільний Кіндрат», «Трапезна ідей», «Бойківська гос- тина» та ін.). Проведено аналіз існуючих тенденцій приготування і реалізації регіональних страв для збереження гастрономічної культури регіону. Визначено, що є сприятливими для розвитку туризму: є розширення мереж, саме ресторанів галицької кухні, що дасть змогу більш ефективно залучати туристів.