РОЛЬ БЕНЧМАРКІНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ - Матюшенко, Р. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
В статті розглянуті теоретичні та методичні питання й принципи формування маркетингової діяльності в туризмі та готельній галузі на основі маркетингової теорії і практики сучасного господарювання. Розкрито теоретичне поняття технології бенчмаркінгових досліджень в туристичній індустрії, яка створює своєрідну аналогову базу, яка може бути використана як еталонний об’єкт поглибленого дослідження. Метою використання інструментарію бенчмаркінгових досліджень є покращення своїх позицій туристичною компанією відносно конкурентів, зниження своїх витрат, підвищення ступеню задоволеності споживачів туристичних послуг, збільшення ефективності своєї роботи, укріплення конкурентної позиції. Разом з тим встановити потреби компанії в змінах, оцінити можливості для покращення ефективності своєї діяльності, виявити основні напрямки які суттево вплинуть на результат діяльності компанії, а також визначити на скільки глибоким повинен бути бенчмаркинг. З метою покращення іміджу туристичної компанії, розробити нові ідеї, вивчити діяльність конкурентів і причини їх успіху і головне – узагальнити і використати отриману інформацію в процесі побудови моделі ефективного підприємництва. На сьогодні, індустрія туризму та гостинності почала стрімко розвиватися тому, що за останні роки кількість бізнесменів, туристів, відпочиваючих, стрімко зросла, а це, в свою чергу, викликало збільшення уваги до туристичної галузі та посприяло підвищенню конкуренції на ринку. Методи і процеси дослідження конкурентоздатності підприємств туристичного бізнесу постійно піддаються суттєвим змінам. Нещодавні якнайкращі досягнення, в кращому випадку стають стандартом, якщо і зовсім не зникають з поля уваги. Тому застосування бенчмаркингу в туристичній галузі дає можливість постійно визначати актуальність виявлених показників у відповідному часі. І така діяльність по визначенню переваг, повинна бути не одноразовою, а встановлена туристичною компанією як постійна функція. Витрати на аналіз переваги після його впровадження значно знижуються в результаті того, що колектив починає довіряти такому інструменту, як аналіз переваг. Аналіз переваг – тобто проведення бенчмаркінгових досліджень, пов’язані з відповідними затратами, але вони виправдані тому, що в результаті з’являються контакти з порівнюваними компаніями, які можна підтримувати за допомогою регулярного обміну, також напрацьовані важливі джерела інформації, створена база даних, якою можна постійно користуватися і яку треба тільки поповнювати. Таким чином, використання інновацій туристичними та готельними підприємствами стало не тільки конкурентною перевагою, але і можливістю витримати вже існуючі позиції. Користь бенчмаркингу для компаній туристичної галузі полягає у впровадженні в свої компанії кращі методи і технології інших більш успішних компаній. В результаті опрацювання отриманих результатів туристичне підприємство може стати більш прибутковим, з високою економічністю, із створенням корисної конкуренції і задоволенні потреб користувачів туристичним продуктом.