АНАЛІТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ «ДИРЕКТ-КОСТИНГ» ПРИ ПРИЙНЯТТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В СФЕРІ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Шулла, Р. С.; Попик, М. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
В статті досліджується проблема інформаційно-аналітичного забезпечення оперативних та стратегічних управлінських рішень на основі системи управлінського обліку «директ-костинг». Обґрунтовано, що використання на багатьох вітчизняних підприємствах сфери готельного бізнесу для цілей управління обліково-аналітичної інформації, яка формується в рамках законодавчо регульованої системи фінансового обліку, може призводити до прийняття хибних управлінських рішень, оскільки низка ключових економічних показників, які формуються в системі фінансового обліку за принципом концепції «абсорпшен-костингу», зокрема показників повної виробничої собівартості та фінансових результатів (валового, операційного, чистого прибутку), не відповідає критерію релевантності. Обґрунтовано, що в сфері послуг в зв’язку з відсутністю капіталізації витрат в залишках товаро-матеріальних цінностей виникають передумови для організації інтегрованої системи фінансового та управлінського обліку, тобто виникає можливість в єдиній системі поєднати принципи «абсорпшен-костингу» та «директ-костингу», оскільки не виникає притаманний для сфери матеріального виробництва «ефект тимчасових різниць» між результатом у фінансовому та управлінському обліку. Доведено, що необхідність застосування системи «директ-костингу» на підприємствах готельного бізнесу витікає з того, що законодавчо регламентована система обліку та калькулювання повних витрат («абсорпшен-костинг») за рахунок фіктивного включення постійних витрат до собівартості калькуляційних об’єктів робить таку собівартість нерелевантною при прийнятті як оперативних, так і стратегічних управлінських рішень. Доведено, що в рамках аналізу виробничо-збутової програми для цілей оцінки прибутковості послуг розміщення необхідно керуватися не показником валового прибутку, сформованого відповідно до вимог національних П(С)БО, а показником маржинального прибутку та маржинального прибутку 1 (після покриття прямих постійних витрат), що в свою чергу дозволяє коректно прогнозувати коротко-, середньо- та довгострокові економічні наслідки щодо вилучення послуги розміщення з ринку. Обґрунтовано переваги застосування показників системи «директ-костингу» при формуванні оптимальної цінової політики на підприємствах готельного бізнесу, яка при фіксованих виробничій потужності та константності постійних витрат дозволяє за рахунок вибору оптимальної ціни оптимізувати маржинальний прибуток підприємства.