ОРІЄНТИРИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ - Осінська, О. Б.; Островська, Н. Д. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
У статті актуалізуються питання розвитку зеленого туризму в Україні, особливо в частині стимулювання розвитку малого бізнесу в сільській місцевості, що є важливим з точки зору подолання їх депресивності, а також підвищення ефективності місцевого економічного розвитку. Метою дослідження було вказати на проблемні аспекти функціонування та розвитку зеленого туризму в Україні та обґрунтувати систему заходів державної політики щодо активізації його розвитку та підтримки. Показано, що розвиток зеленого туризму може стати інструментом активізації транскордонного співробітництва України, зокрема з такими сусідами в Карпатському регіоні, як Польща та Румунія. Виявлено та охарактеризовано чинники, що перешкоджають розвитку зеленого туризму в Україні, причому в двох аспектах: класичних, характерних для цього виду діяльності до війни, та тих, що актуалізувалися під час повномасштабних військових дій. Визначено та охарактеризовано напрями та засоби державної політики реалізації потенціалу розвитку зеленого туризму в Україні. Обґрунтовано систему елементів ресурсного забезпечення функціонування та розвитку суб’єктів зеленого туризму України. Зроблено висновок, що розвиток зеленого туризму в Україні є важливим фактором збереження інтелектуальних і кадрових ресурсів та подолання депресивності сільської місцевості, одним із важливих показників ефективності місцевого економічного розвитку. Проте параметри його розвитку ще недостатні та далекі від наявного потенціалу. Зміна ситуації та прискорення розвитку зеленого туризму вимагають удосконалення державної політики у цій сфері, яка має бути спрямована на реалізацію комплексу регуляторних інструментів у сферах: 1) покращення фінансово-ресурсного забезпечення населення, підприємці – початківці та діючі суб’єкти підприємницької діяльності; 2) покращення бізнес-середовища у сільській та віддалених районах.