ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Бондаренко, Л. А. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
В статті досліджено програми розвитку туризму в регіонах України. Визначено, що в складних реаліях сьогодення Україна не відноситься до переліку світових лідерів за обсягами відвідування туристами. Проте, її клімат, географічне положення, рельєф, рекреаційний потенціал та культурна спадщина при реалізації дієвих програм розвитку туризму в конкретних регіонах в перспективі забезпечить підґрунтя для розвитку як внутрішнього так і міжнародного туризму. Встановлено, що туризм є галуззю, яка значно впливає на соціально-економічний розвиток територій. Досліджено сутність поняття регіон та туристичний регіон. В Україні розвиток туристичних регіонів наразі регламентується Державною стратегією регіонального розвитку на 2021-2027 роки, що була затверджена Кабінетом міністрів України у 2020 році. Як і в будь якій важливій справі, програми розвитку туристичних регіонів в Україні мають різноманітні види загроз та ризиків. У статті систематизовано класифікацію загроз та ризиків у програмах розвитку туризму в регіонах України. Аналізуючи туристичну галузь в регіоні варто розуміти загальний обсяг туристів, що обслуговуються туроператорами і турагентами за певний проміжок часу. У статті проаналізовано кількість туристів обслугованих туроператорами і турагентами в Дніпропетровській області за 2010-2020 роки. В загальній кількості обслугованих туристів на протязі 2010-2020 років найбільшу кількість в Дніпропетровській області складають виїзні туристи, тобто ті люди, які постійно мешкають в Дніпропетровській області і здійснюють подорожі до інших країн. Підсумовуючи проведене дослідження варто наголосити на тому, що туристична галузь України перебуває на етапі розвитку, який значно сповільнений внаслідок російської військової агресії проти України, але незважаючи на це регіони України, по можливості, реалізовують програми з розвитку туристичних регіонів. Аналіз довів, що розробка і реалізація Стратегії розвитку туризму є надзвичайно важливою для кожного регіону, адже чітко регламентує проблемні аспекти в розвитку туризму та конкретні заходи по їх вирішенню, реалізація яких сприяє сталому розвитку туризму в конкретному регіоні України.