РОЛЬ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЛАНКАРАНСЬКО-АСТАРИНСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО РАЙОНУ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Тагірлі, Факан (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Сталий розвиток туризму, його правила та практики управління можуть бути застосовані до всіх форм туризму, включаючи масовий туризм та різні його види в усіх напрямках. У цій галузі в нашій країні досягнуто важливих досягнень. Принципи стійкості в розвитку туризму повинні враховувати екологічні, економічні та соціально-культурні аспекти, а між цими трьома факторами має бути створений відповідний баланс для забезпечення довгострокової стійкості. Ключову роль в успіху туристичної діяльності відіграватимуть економічні, екологічні та соціальні цілі в політиці, яку реалізує держава. Принципи стійкості більше стосуються екологічного, економічного та соціокультурного середовища у сфері туризму. Баланс між цими трьома важливими характеристиками має бути добре встановленим, щоб забезпечити довгострокову стійкість. В Астарі, одному з найбільш процвітаючих районів Азербайджану, одна частина регіону покрита Талишськими горами, а інша – низовиною. Туристів приваблюють Талишські гори, спосіб життя, культура, традиції, одяг місцевих жителів, а також мальовничі пейзажі цього краю. В області збереглося понад 400 історичних пам’яток. Більшість із них у гірських селах. У селі Капічі району знаходяться караван-сарай VII ст., некрополь III-I ст. до н.е., уламки старого замку, гробниця, статуї бронзової та кам’яної доби. Знайдені на території області монети та кам’яні знаряддя зберігаються в міському краєзнавчому музеї. У Ленкорані є всі умови для успішного туристичного бізнесу. Також туристів приваблює Каспійське море і його пляжні зони. Ленкорань - прибережна зона відпочинку на Каспійському узбережжі, цілющі пляжі якої покриті чорним піском. У Лянкяранському селі Хафтоні є санаторії «Істісу» і чарівні термальні джерела. Це дуже цікаво для туристів, які цікавляться екотуризмом та екскурсіями. Самі пляжі знаходяться не на відкритих територіях, а оточені деревами створюють приємну тінь у спекотні дні.