ФЕСТИВАЛЬНИЙ ТУРИЗМ ЯК ЗАСІБ ВІДНОВЛЕННЯ ТРАДИЦІЙ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ - Осіпчук, А. С.; Заєць, В. М.; Тищенко, С. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті досліджено потребу в актуалізації локальних традицій, важливість відновлення культурного розмаїття та автентичності традицій українського народу, а також перспективи розвитку людського капіталу. Розглянуто сутність і специфічні ознаки фестивальних подорожей та можливості урізноманітнення продуктів фестивального туризму. Враховуючи, що фестивалі є однією з найпотужніших, найбільш динамічних та творчих світових індустрій, туристична діяльність подієвого характеру здатна змінюватись, створювати нові форми міжкультурного спілкування, удосконалювати соціокультурні проекти, урізноманітнювати тематику, місце проведення, тривалість заходів з метою задоволення потреб сучасного туриста. У ході дослідження висвітлено один з улюблених святкових заходів українського народу – Масляну (Масницю), суть якого полягає у традиції прощання із зимою і зустрічі весни у поєднанні з народними гуляннями та споживанням відповідних символічних страв. Актуалізовано історію традиції святкування й використання обрядових страв слов’янського походження, також обґрунтовано символізм гастрономічної складової Масляного тижня. Основним результатом дослідження є формування пропозицій у вирішенні проблем сучасного українського суспільства шляхом використання соціально-економічних ефектів імплементації фестивального туризму, а саме: посилення культурно-виховної функції туризму, наповнення змістовністю проведення дозвілля, формування інформаційного підґрунтя для національно-патріотичного виховання, створення передумов повоєнного відновлення туристичної та супутніх сфер діяльності, формування нових туристичних продуктів. Виявлено, що використання фестивального туризму як засобу відновлення традицій українського народу сприятиме створенню та просуванню регіональних туристичних брендів на міжнародному та національному рівнях, розробленню регіональних маркетингових стратегій, налагодженню міжінституційних каналів комунікації у туристичній та супутніх сферах, розвитку креативних індустрій для забезпечення розвитку територіальних громад.